Додик: МУП ће спречити хапшења грађана РС

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће се заложити да сваки грађанин Републике Српске буде заштићен и да ће МУП спречити хапшења грађана.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Позивам све људе у Републици Српској, приликом сваког сазнања о евентуалном деловању СИПА или обавештајне службе, да обавесте надлежну полицију", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Навео је да ће у функцији бити посебан број у Републици Српској, путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита.

"Полиција Српске је већ добила налог да наше људе штити и брани - шта год то значило. Ако неко покуша да хапси, приводи, полиција Републике Српске ће то спречавати", изричит је Додик.

Тужилаштво Босне и Херцеговине већ је формирало предмете у случајевима негирања геноцида, на основу пријава неколико грађана.

Како је раније данас из Тужилаштва БиХ потврђено за "Дневни аваз", ова правосудна институција, а након што је високи представник Валентин Инцко у петак наметнуо одлуку о изменама Кривичног закона у БиХ, већ је примила пријаве од неколико грађана.

"Тако да су неки предмети већ формирани", рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва за "Аваз".

Негирање геноцида и величање ратних злочинаца, од данас је кажњиво у Босни и Херцеговини.

Ово значи да су нове одредбе Кривичног закона БиХ, које подразумевају и затворске казне, данас ступиле на снагу.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести