Додик у писму лидерима ЕУ и Западног Балкана: Комшић иступа приватно

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је уочи Самита ЕУ-Западни Балкан писма бројним европским лидерима тврдећи да представници БиХ на том скупу нису легитимно одабрани и да председавајући Председништва Жељко Комшић не иступа у име Босне и Херцеговине.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Именовање делегације је у потпуности у надлежности Председништва БиХ, а како Додик наводи, уопште није била заказана седница на којој је о свему томе требало да се разговара.

Додик је писма упутио председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, председнику Европског савета Шарлу Мишелу и премијеру Словеније Јанезу Јанши у којима их је подсетио да су сва спољнополитичка питања у директној надлежности Председништва БиХ и о сваком питању потребно је постићи консензус у складу са Уставом БиХ и Пословником о раду Предсједништва БиХ, пренели су медији у БиХ.

"У складу са тим, сваки вид учешћа на било који начин сматрамо кршењем Устава БиХ и пословника о раду Председништва БиХ", поручио је Додик.

Додик је оценио да је, с обзиром да је овај пут изостала законом предвиђена процедура сазивања седнице, понашање Жељка Комшића који је најавио одлазак на самит, противправно и грубо кршење постојећих законских оквира у вези са надлежностима Председништва БиХ.

У писму Фон дер Лајен и Мишелу наглашава да је мислио да су разумели и схватили како функционише Председништво БиХ, као колективни орган од три члана и да тај орган одлучује консензусом, али да сада види да то све није тако.

"На овај начин су Вас директно ставили у функцију рушења БиХ и Дејтонског споразума на чему они почивају, а највише Устав БиХ. Овај једнострани приступ само доприноси распаду БиХ и сви актери који то подржавају - подржавају само распад", наводи се у писму.

Додик је додао да неки функционери злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тела износећи неусклађене и неовлашћене изјаве које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ.

Он је поручио да Комшић у овом случају излаже само личне или ставове своје странке, али ни под којим околностима не треба сматрати да је таква изјава дата у име БиХ.

"Злонамерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору Жељка Комшића, у више наврата истичући две од три етничке припадности као покретач свих проблема у БиХ, једноставно је неистинита и одражава константну праксу замјене теза", наводи Додик.

Писма исте садржине Додик је упутио и свим шефовима држава ЕУ и земаља Западног Балкана, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести