Додик са Ескобаром разговарао и о отцепљењу РС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре да је данас разговарао са изаслаником Стејт департмента за западни Балкан Габријелом Ескобаром, додајући да се разговарало и о питању отцепљења Републике Српске.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Додик је истакао да се отцепљење Српске само намеће.

"У БиХ је немогуће направити договор, али ми поштујемо Дејтонски споразум'''', рекао је Додик, пренела је РТРС.

Истакао је да "Отворени Балкан" представља добру иницијативу.

"Постоје и они који су то проблематизовали, али оваква иницијатива је дефинитовно добродошла и ми ћемо наставити у том правцу. Свака иницијатива која доводи до отварања граница добродошла је, како год да се она звала", додао је Додик.

Он је рекао и да су разговарали на захтев Ескобара.

"Дотакли смо се и осталих важних питања као што је потреба стабилизовања политичке ситуације у БиХ, која већ дуго живи у "неправу" и у којој постоји високи представник кога ми не признајемо. Господин Ескобар, наравно, подржава улогу високог представника. Не плашим се санкција, већ сам под америчким" , рекао је Додик.

Додик је казао да је прошло време у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против Српске и Дејтонског споразума, пренела је РТРС.

Он је данас разговарао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, од које је тражио кандидатски статус и ублажавање 14 европских захтева.

Додик је навео да је разговарано и о економским питањима, подсећајући да је ЕУ раније сачинила економско-инвестициони пакет за западни Балкан, за који је БиХ прије неколико мјесеци утврдила пројекте.

"Један од њих је и изградња ауто-пута од Добоја до Вукосавља, тако да се не би десило да данас отварамо мост у Свилају до којег долази магистрални путеви'''', констатовао је Додик и додао да је на састанку рекао да је потребно убрзати реализацију ових пројеката.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести