Дрецун: Срби на КиМ забринути зато што Приштина убрзава увођење војног рока

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је данас да је српски народ на КиМ нарочито забринут због тога што Приштина убрзава процес увођења обавезног служења војног рока.
milovan drecun YT
Фото: Youtube/ Insajder Video

"Оно што по мени изазива посебну забринутост за српски народ на Косову и Метохији, јесте да је планиран рок за увођење обавезног служења војног рока, који је био 2028. године, значајно померен унапред и да ове године планирају пилот пројекат са обавезним служењем војног рока. И даље не знају да ли ће то бити укупно три месеца или три месеца летњег служења, три месеца зимског служења", изјавио је Дрецун, гостујући на РТС.

Како је оценио, то може створити велики проблем српском народу и бити додатни притисак на Србе - да се иселе или да служе тзв. војску Косова, која је главни чинилац угрожавања безбедности српског народа.

Коментаришући посету министра спољних послова Британије Дејвида Камерона Приштини, Дрецун је навео да је кључни циљ Велике Британије да помогне тзв. Косову на војном плану.

Камерон је у Приштини рекао да ће Велика Британија помоћи тзв. Косову да га признају земље које то до сада нису учиниле, као и да буде признато у међународним институцијама.

Дрецун је оценио да Лондон тиме покушава да демонстрира своје присуство у региону преко Косова и Метохије.

"Не желе да буду периферни геополитички играч у овом региону, у коме је њихова обавештајна служба изузетно активна. Велика Британија има веома интензивне активности у овом региону", истакао је Дрецун.

Међутим, како је навео, упркос жељи Велике Британије да покаже да стоји чврсто уз самопроглашену независност Косова и пружа подршку, исцрпљен је потенцијал Велике Британије да може да обезбеди нека нова признања Приштини.

"Из ове посете се види да је заправо кључни циљ Велике Британије да помогне тзв. Косову на војном плану. И то је оно што је суштина свих тих разговора, иако о том имамо веома мало детаља, сем неких уопштених изјава", истакао је Дрецун.

Како је рекао, оно што је јако битно јесте да је за три године Куртијеве власти у опремање, развојно оружавање, обуку КБС-а уложено 290 милиона евра и за ову годину буџет за одбрану повећан је са 150 на 204 милиона.

"Што се тиче Велике Британије, она има једну од кључних улога. Бивши тзв. министар одбране на Косову, Мехај, је рекао да ће уз помоћ Велике Британије за три године сви припадници КБС-а проћи напредну обуку у складу са НАТО стандардима. И Велика Британија то увелико ради", истакао је Дрецун.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести