Ђурић: Београд Куртију неће дозволити језик претњи и уцена

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић оценио је данас поводом најаве премијера тзв. Косова Аљбина Куртија о поновном увођењу реципрочних мера да је реч о покушају обраћања Србији језиком ултиматума и уцена, што је, сматра, много опасније од претњи.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva
Он је за Политику рекао да председник Србије Александар Вучић и Влада, који су чврсто опредељени за конструктиван дијалог, сигурно неће дозволити Куртију или било ком другом албанском лидеру да уведу језик претњи и уцена у "мејнстрим" дијалога.
 
Истовремено, додао је, свако ко жели мир, сарадњу и отварање ка трајној стабилности више је него добродошао.
 
"Не мислим да је реч само о претњама вић и о нечему нажалост опаснијем. На делу је и покушај обраћања Србији језиком ултиматума и уцена. Или ћете безусловно признати једнострано проглашену независност Косова или ћете бити суочени са одмаздом, у различитим хибридним формама и казненим мерама", рекао је Ђурић.
 
Ове казнена мере, објашњава, пре свега ће бити усмерене на привреду и физички доступно становништво које обавља неку врсту промета између централне Србије и КиМ.
 
Према његовим речима, овакав дискурс из Приштине може доћи као изненађење само онима који су, наивно или из сопствених политичких интереса, "неутемељено" у Куртију гледали представника "умерене" и "грађанске опције".
 
"Лично сматрам да не постоји ништа умерено у вези са новом владом у Приштини и у то ће се ускоро уверити и шира међународна заједница и сви они који су га у региону из опортунистичких или мање бенигних разлога гледали са симпатијама", оцењује Ђурић.
 
Подсећа да је у недељи након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Приштину на конструктиван однос према дијалогу, Курти уместо тога најавио мере одмазде, а да је затим функционер његове странке Самоопредељење најавио уједињење са Албанијом "ако треба и пушком", да би све кулминирало захтевима наводне НВО из Приштине за кривичним гоњењем игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести