Ђурић: Биће много нових лица у влади, сутра и о партнерима

БЕОГРАД: Потпредседник СНС Марко Ђурић каже да ће у новој влади бити много нових лица и нове енергије, а да ће се сутра на седници Председништва разговарати и о саставу будућег кабинета Ане Брнабић и о потенцијалним коалиционим партнерима.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Сутра ћемо се, уверен сам, окупити око политике будуће владе, политике брзог напретка Србије, економских реформи, реализације пројекта ''Србија 2025'', рекао је Ђурић на ТВ Прва.

Поручио је да ће нова влада бити формирана на начин који треба да гарантује реализацију брзог економског напретка Србије, институционалних реформи, очувања КиМ, односно државних и нациноналних интереса, али и борбе против организованог криминала и корупције.

Мислим да је то оно око чега ћемо се сутра уједињенити и послати снажну поруку да је СНС носилац развоја наше земље, навео је Ђурић.

Упитан о најави да ће у новој влади бити много жена, Ђурић каже да подржава да жене буду што је могуће више заступљене и да је уверен у то да ће даме које буду чланице будуће владе бити изабране не зато што су жене, него зато што су стручне, квалификоване и способне.

Председник Александар Вучић инсистира на томе да жене буде равноправно третиране и заступљене као и мушкарци у свим државним органима, напомиње Ђурић.

Упитан о наводима да ће Канцеларија за КиМ, чији је до скора био директор, прерасти у министарство, Ђурић је навео да Србима на КиМ и запосленима у Канцеларији форма није нешто што је важно, већ оно што је суштина.

Прецизирао је да је суштина у томе да је Канцеларија успела да у претходним годинама буде "жила куцавица" за везу нашег народа на КиМ са државом Србијом и да је у оквиру плана председника Вучића реализовано 349 пројеката подршке нашем народу.

И кабинет премијерке и премијерка Ана Брнабић лично је урадила много да Канцеларија има пуну институционалну подршку, с обзиром на то да ће то бити у том погледу влада континуитета подршке Србима на КиМ, мислим да је то оно што је људима најважније, закључио је Ђурић.

СЗО треба да има заиста моћна овлашћења

Приштина мора да промени своје прописе како би се омогућило да Заједница српских општина има заиста моћна овлашћења, каже доскорашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Упитан о недавној изјави специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који је говорио о промени и приштинског и српског устава, Ђурић је рекао да је та изјава дата на основу плана спровођења Бриселског споразума из маја 2013.

Додао је да је предвиђено да приштинска страна мења своје прописе да би спровела Бриселски споразум.

Коме је потребна ЗСО на основу постојећих важећих прописа? Постоји читав низ овлашћења, СЗО треба да има заиста моћна овлашћења, та овлашћења садашњим приштинским прописима нису предивиђена, рекао је Ђурић.

Он је, међутим, навео да Приштина бежи до тога.

Када је реч о Уставу Србије, Ђурић је рекао да наш Устав предвиђа да посебним уставним законом буде уређен положај АП КиМ у оквиру Репиблике Србије.

Наводи да је видео да су Албанци у Приштини, а конкретно је говорила Едита Тахири о томе да Србија треба да мења устав да би "брисала КиМ" из преамбуле.

Поручујем јој да избрише из главе такве идеје. Она (Тахири) има право да предложи измене Устава Србије тако што ће се кандидовати за изборе за Народну скупштину Србије. Ако победи на изборима у Србији, убеди све нас да треба да мењамо устав, онда то може и да се деси, каже Ђурић.

Поводом новог ангажмана на месту амбасадора Србије у САД, Ђурић је рекао да осећа велику количину одговорности и да сагледавам све аспекте озбиљног и одговорног посла који је је пред њим.

Уз подршку председника Вучића и владе и целог нашег тима трудићу се да на достојан нацицн представљам нашу земљу. За сада је то предлог, процедуре одговорајуће тек треба да буду споводене, агреман, па указа, полако, има још времена, наводи Ђурић.

Упитан о Вашингтронском споразуму који се односи на "мини Шенген" и економске односе Београда и Приштине, као и о отварању канцеларије америчког ДФЦ-а у Београду, Ђурић је рекао да је "мини Шенген" иницијатива од стратешког значаја за Србију.

Каже да је ужасно фрустрирајуће да на сваких 80 или 100 километара у овом региону имамо неке прелазе, пасошке контроле, царинске листове.

Председник Вучић заједно с још неколицином колега из региона схватио је да, уколико будемо наставили да држимо све те процедуре и праксу која је давила привреду и оптерећивала грађане и политичку атмосферу у региону, да немамо чему да се надамо у будућности, каже Ђурић.

Ако, напомиње, будемо радили на томе да интегришемо регион, да отворимо границе и стоворимо једну нормалну климу за пословање и живот на било којој од држава или територија у региону, то ће да односе део политичких тензија.

Снажно подржавам ову иницијативу. Обрадовао сам се због тога што су и у Вашингтону то подржали због тога што знам да многи гледају и вагају какав је став управо тамо по питању ''мини Шенгена'', додаје Ђурић.

Поручио је да је Србија суверена и самостална земља, да сама доноси одлуке и да се веома радује ко год се придружи инцијативи "мини Шнеген".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести