Ђурић: Цинизам Виоле фон Крамон леди крв у жилама

БЕОГРАД: Тврдњом да је терор приштинских специјалаца "добродошла и потребна акција" Виола фон Крамон ући ће у анале бескрупулозности, саопштио је данас потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Уместо да као известилац европског парламента о Косову алармира европску и светску јавност због полицијске бруталности чија директна последица је да се због примене хемијских средстава угушила 71-годишња Верица Ђелић из Звечана, док је 35-годишњи Срећко Софронијевић упуцан бојевом муницијом у леђа у сопственом дворишту, Фон Крамон репродукује прозирне лажи оних који су тај злочин починили", навео је Марко Ђурић.

Он је додао да, потпуно супротно извештају УН, саопштеном јасно и јавно од стране З. Танина на седници СБ УН, у коме се јасно каже да је реч о једностраној акцији која није била координисана са међународним мисијама и која је изазвала опасну ескалацију са последицама по цивилно становништво, Фон Крамон свесно игнорише крв невиних цивила која је проливена.

"Уместо да се као парламентарац ЕУ гласно супротстави акцији која је спроведена уз кршење кључних одредби бриселског споразума, које се односе на функције и етничку структуру полицијског региона КПС север, и то на једностран начин, она критикује ВП ЕУ Борела који је на опасности једностраног деловања указао", рекао је јурић, а наводи се у саопштењу Информативне службе СНС.

Додаје да је Фон Крамон решила да и оно мало Срба што је на Косову остало морају бити вечити "лоши момци" док, како каже, "њен момак Курти мора бити добар чак и када убија".

"Свака част на образу и на храбрости", наводи Ђурић.

Подсећа да је Фон Крамон прећутала и у својој изјави и у свим својим извештајима да су неки Срби убијени и тешко рањени, док су њени миљеници на Косову у дану који славе као легитиман и потребан, заправо упадали са дугим цевима у обичне апотеке, да хапсе лекове.

"Политичке страсти и лобистичка подршка су веома токсична комбинација. У случају несрећне Виоле фон Крамон цинизам и пристрасност више нису изузетак него гвоздено правило. Није ли међутим време да се у Европском парламенту запитају има ли границе у пристрасности њиховог известиоца", закључио је Ђурић.

Известитељка ЕП за Косово Виола фон Крамон изјавила је вечерас да је акција косовске полиције у којој су коришћени сузавац и шок бомбе и тешко рањен 36-годишњи Срећко Софронијевић спроведена само на северу Косова и да је добро што се косовска влада ухватила у коштац са тим, јер, како је навела, борба против корупције и организованог криминала одувек је била захтев ЕУ.

"КФОР је био обавештен и друге снаге и јасно је да није било сумње да је то потребно",рекла је Фон Крамон у изјави за Н1.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести