Ђурић: Група пријатеља Србије у Конгресу САД расте

БЕОГРАД: Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић изјавио је да група пријатеља Србије у Конгресу САД расте из дана у дан.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

То ћемо имати прилику да видимо до краја године када ће конгресно писмо подршке Србији подржати неупоредиво више чланова Конгреса него што је подржало писма у којима се афирмишу поједине позиције Приштине или појединих бизнисмена из Београда. Ми нећемо да лобирамо против било кога, лобираћемо за Србију, рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС.

Сматра да је веома важно да и од изабране законодавне гране власти САД, америчка администрација, бизнис и најшира јавност добију поруку да је сарадња са Србијом у интересу Америке.

Поред тога, Србија своју политичку и дипломатску инфраструктуру у САД снажи. Уз подршку председника Вучића и Владе Србија ће ускоро добити и нову зграду амбасаде у Вашингтону. Након распада бивше Југославије тамо се није достојно ни вијорила наша застава. Број чланова нашег кокуса је значајно увећан. Српска дијаспора се организује и увезује, говоримо о стотинама хиљада Американаца српског порекла, напомиње Ђурић.

Успех Србије последњих неколико година је, како каже, најбољи начин да представимо Србију у другачијем светлу од оног како смо представљани деведесетих.

На томе марљиво радимо, председник Вучић је уложио огроман труд да са појединим америчким лидерима гради добар лични однос. Визија је да Србија за неколико година, и међу републиканцима и демократама, радимо са обе стране, ојачамо односе и да за пет година имамо поуздане пријатеље на кључним позицијама у адмнистрацији САД, наводи амбасадор Србије у САД.

Ђурић је рекао да Србија улаже велики труд да унапреди односе са САД.

Делим мишљење мојих колега Годфрија и Ескобара да су наши односи у успону. Ако погледате сарадњу у области економије, где имамо више од четири милијарде америчких ивнестиција и годишњи обрт између наше две земље расте, то иде у добром смеру, када је реч о економији. Србија данас има неупотредиво веце потенцијале за сарадњу с Америком, истакао је амбасадор Србије у САД.

Рекао је да и "највећи скептици ставе прст на чело" када им кажете да долазите из земље која је "две године узастопно прва по расту у Европи, која је успела да среди своје финансије"..

Неки имају наслеђену негативну слику, али има и прагматичних људи, оријентисаних ка резултатима. Разговарамо и с једнима и с другима, рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести