Ђурић: Част је бити Србин на Менхетну; Абрамовић: Признање из моје земље дубоко ме дотакло

ЊУЈОРК: Част је бити Србин на Менхетну у дану као што је данашњи, изјавио је амбасадор Марко Ђурић након пријема поводом 140 година српско америчких дипломатски односа, а на којем је једној од најутицајнијих уметника данашњице, Марини Абрамовић уручена златна медаља за заслуге.
djuric
Фото: Танјуг (видео)

На пријему се од водећих људи из америчке администрације могле чути “фантастичне реченице у славу односа са Србијом”.

“Као да смо на крову света са Србијом вечерас овде у Њујорку, наша реклама на Тајмс скверу, Марина Абрамовић светски број један у креативној индустрији на нашем пријему наш почасни гост на прослави 140 година, једна од водећих лицности америчке дипломатије у славу односа са Србијом изговора фантастичне реченице”, рекао је Ђурић за Танјуг и РТС након пријема и нагласио да све то говори да напоран рад и труд који се годинама улаже да се ствари у Србији промене почиње да се рефлектује и на нашу позицију у САД.

Једна од најутицајнијих уметника данашњице Марина Абрамовић којој је у Њујорку, изасланик преседника Србије амбасадор Марко Ђурић уручио златну медаљу за заслуге, изјавила је да је признање које је из своје земље добила за оно што ради, дубоко дотакло.

Абрамовић је на пријему коју је амбасада Србије организовала у њену част као и поводом 140 година српско-америчких дипломатских односа, подсетила да њена уметност није материјална и да управо због тога уметник мора да извуче све из себе.

Нису то слике које сви када пожеле могу да виде у музеју или галерији иза завршеног перформанса мора да остане утисак и сећање које ће човек увек носити са собом, рекла је Абрамовић и додала да за њену уметност заснивану на емоцијама не би требало да постоји неко посебно знање теорије већ да је важно да сваки човек, био он чистац или преседник осети ту енергију и емоције, да има осећај у стомаку.

Као важно истакла је то што је њен перформанс “Уметник је присутан” у Музеју модерне уметности (МоМА) привукао 850.000 посетилаца, више него било кога другог живог уметника, а што је показао да је тај вид изражавања важан и жив део уметности и важан део културе.

Навела је и да увек говори да је све могуће и да сви могу да успеју, када је она успела, а долази са Балкана, где је све било тешко у време када је одрастала.

“Критике су биле веома лоше, да сам их слушала никада не бих изашла из куће ... Некако сам у срцу знала да сам у праву, знала сам да је перформанс веома тежак, треба да будеш присутан, да даш све од себе. Рано сам препознала да није довољно дати 100 одсто себе већ 150 је права ствар, а тих 50 одсто више ствара магију између публике и уметника”, рекла је Абрамовић и подсетила да је иза ње 50 година каријере без одустајања.

"Свако не за мене је нови почетак”, рекла је Абрамовић и нагласила да никада не одустаје и да јој је то мото.

"Ако видим зид испред себе не стајем већ идем даље и рушим их", поручила је она.

Саветник амбасадора САД у УН Елизабет Милард подсећајући на знамените Србе попут Николе Тесле, Дејвида Вујића, поручила је на скупу да се увек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

Годишњицу дипломатских односа посвећујемо заједницкој историји и светлој будућности, казала је Милард на пријему и нагласила да је Србија кључни партнер САД посвећен очовању сигурног и стабилног Западног Балкана и партнер који јача на светској сцени.

“А оно што је још важније Србија је пријатељ САД и за наредних 140 година”, рекла је она.

Ђурић је рекао да је поносан што је на пријему, организованом у част Марине Абрамовић видео толико успесних младих и крекатвниих људи из српске заједнице, молекуларних научника, ИТ инжењера, доктора наука са Колумбије, професора Харварда.

“То су људи у којима тражимо ослонац за нашу будућност и развој”, рекао је Ђурић и дадао да је поносан лично, а како је додала и Абрамовић је говорила о рушењу зидова, на инцијативу Отворени Балкан, не само зато што руши зидове већ што гради и нове мостове пријатељства не само у САД већ и на многим другим местима.

Ђурић је додао да је у лепом и тешком времену у прилици да говори о суштинској промени парадигме политике и друштва у Србији и стварању друштва оријентисаног ка напретку, раду и просперитету.

“Претходна два дана разговарао сам лично са пет чланова Конгреса из Републиканских и Демократских редова, који имају озбиљну политичку тежину”, рекао је Ђурић и нагласио да се прошле недеље састао са још чцетири Конгресмена, што је знацајно, пред сутрашње саслушање о ситуацији у Конгресу о ситуацији на запано Балкану.

“Ту ће бити различитих тонова ли ће их бити мање него иначе, све до момента док још више не буде позитивних тонова”, рекао је он и нагласио да не треба да се чуди што се неки због рада и труда Србије секирају и организују протест испред Конзулата.

Никоме ништа не замерамо, ми радимо да Србија буде и следеће годне земља са највећим растом која ће привући највише страних инеситира , рекао је амбасадор.

Ђурић је додао су сви добродошли, баш као што каже библорд на Тајмс скверу - посетите Србију драги пријатељи одакле год долазите.

Амбасада је осим пријема пводом великог јубилеја 140 година српско америчких односа закупила један од највећа два екрана на Тајмс скверу где је емитован промотивни спот о специјалним везама Србије и САД.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести