Ђурић: Међународне мисије да хитно зауставе насиље на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Захтевам од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно предузму мере и радње из својих надлежности и мандата утврђеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН да делујући директно и преко привремених институција самоуправе у Приштини зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима, поручио је Ђурић.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наводи да напади у последњих неколико дана показују да су Срби на КиМ у безбедносном смислу најпрогоњенија етничка група у Европи и да привремене институције самоуправе у покрајини нису у стању или не желе да самостално реше овај проблем.

Зато је неопходно да КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и други међународни актери у покрајини испуне свој мандат и зараде плате које добијају, а не да седе по приштинским ресторанима док екстремисти некажњено угрожавају оне за чију су безбедност и права одговорни, наводи Ђурић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести