Ђурић: Најновија ескалација на КиМ искључиво одговорност Приштине

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оценио је данас да је најновија ескалације на КиМ искључива одговорност привремених приштинских власти које су претходних месеци забрањивале Србима и да гласају на општим изборима и да користе Бриселским договорима загарантована права, као што је употреба статусно неутралних КС регистарских таблица.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

У изјави за Танјуг Ђурић је подсетио да су приштинске власти забрањивале и представницима мањина на КиМ да учествују на изборима за савете националних заједница и да бирају своје представнике.

"Они су потпуно безобзирно јавно говорили о томе да никада неће дозволити формирање Заједнице српских општина. Последњи је то учинио Аљбин Курти и то ни мање ни више него испред канцеларије немачког премијера у срцу Берлина. Кап која је прелила чашу је избацивање српских руководилаца из полицијске структуре КиМ које се дешава истовремено са забраном наметнутом обичним грађанима да користе своје аутомобиле јер се некоме из Приштине не допадају њихове регистарске таблице на које по Бриселском споразуму имају право", истакао је Ђурић.

Он је указао да све што су последњих месеци радиле привремене приштинске институције говори јасно да они не желе дијалог, да не желе помирење и да не желе нормализацију односа, већ напротив, да жели ''нове дистракције'' у односу на процес дијалога.

"Приштина поткопава напоре међународне заједнице да се дође до мирног и за грађане обе стране прихватљивог решења. Изузетно је значајно што смо од највиших америчких представника могли да чујемо врло јасан позив да се после 10 година коначно уђе у формирање Зејднице српских општина и да се повуче штетна и деструктивна одлука везана за регистарске таблице", указао је Ђурић.

Он је подсетио да су Срби 10 година стрпљиво и мирно чекали и да буде формирана ЗСО и да буду примењени остали базични елементи Бриселских споразума и предочио да се данас види јасније него икада да је целокупан бриселски поредак на КиМ почивао на српском стрпљењу.

"Гажење основних права Срба и ескалаторни кораци довели су до тога да Срби на КиМ немају другог избора него да подигну свој глас и устану у заштиту и одбрану својих основних људских и грађанских права па и ако хоћете базичног достојанства", нагласио је Ђурић.

''Оно што, такође, примећујемо и што је за нас веома значајно јесте да међународна заједница, поједине државе као што су САД али и неке друге земље које нису тардиционално на линији са нама када је реч о статусу Косова и Метохије, све гласније говоре о томе да Приштина мора да прекине са зачараним кругом ескалације, дакле, то што их подржавају када је реч о статусу више не значи да их безрезервно подржавају када је реч о сваком неодговорном потезу који повуку и мислим да је Приштина изгубила монопол на добре односе са САД али и са неким другим земљама'', каже Ђурић.

То је, како истиче, резултат чињенице да је тим на челу са председником Србије Александром Вучићем у претходним годинама подигао углед и кредибилитет Србије потезима који нису били само речи већ и реалним јачањем српске економије, одговорним понашсањем у критичним ситуацијама и изградњом личних контаката и односа поверења са неким од најзначајнијих лидера западних држава.

Ђурић је истакао да је веома важно у политичком смислу то је да вакум који настаје на северу КиМ, када је реч о полицијским дужностима након ескалаторних потеза антисрпске, антиамеричке и антиевропске Куртијеве владе, да тај вакум попуне представници Кфора, Еулекса и међународних мисија који су за тако нешто овлашћени, то јест да не буде дозвољено Куртијевом режиму да даље настваи са својим опасним и запаљивим играма којима је врло склон као што се дало видети претходних недеља.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести