Ђурић: Србија трајни савезник слободе и мира

ВАШИНГТОН: Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић положио је венац на Меморијал Другог светског рата у Вашингтону.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Данашњи дан прилика је да се ми Срби, где год да смо у свету, сетимо наших, али и и свих других савезничких хероја палих за заједничку слободу, и подсетимо на заједнички завет да ћемо ту слободу наставити да штитимо, рекао је тим поводом амбасадор Ђурић, наводи се у саопштењу српске амбасаде.

Наши преци, борци против нацизма и фашизма, следили су основна начела и принципе уткане у темеље модерног друштва - принципе мира, толеранције, разумевања и сарадње. Одавањем почасти тој њиховој непоколебљивој борби за правду и истину, њиховој одважности и слободољубивости, као и страдању за општу добробит читавог света, показујемо јасну опредељеност за очување тековина које су нам они оставили у наслеђе - најсветијих тековина човечанства, извојеваних и скупо плаћених њиховим животима. Србија је трајни савезник слободе и мира, додао је Ђурић.

Спомен-обележје Другом светском рату налази се у чувеном Националном парку у центру Вашингтона и подигнуто је 2004. године у знак сећања на жртве, дух и посвећеност америчког народа током тог рата. Чини га кружна формација састављена од 56 гранитних стубова који симболизују јединство тадашњих 48 држава, седам савезних територија и Дистрикта Колумбија У коме се налази Вашингтон), при чему северни део лука представлка победу на Атлантском океану, док је јужни део круга симбол победе на Пацифику.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести