Ђурић: Ускоро писмо подршке америчких конгресмена

БЕОГРАД: Односи Србије и САД су у константном успону, оценио је амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић и навео да се ускоро може очекивати писмо подршке унапређењу односа две земље који, како каже, потписује значајан број чланова америчког Конгреса.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђурић је за Танјуг рекао да Србија данас има двоструко више пријатеља у америчком Конгресу него пре годину дана када се, како каже, почело са интензивним придобијањем нових чланова Конгреса и Сената за српски Кокус.

Очекујем до краја месеца писмо подршке унапређењу односа са Србијом од стране значајно већег броја чланова Конгреса у односу на број оних који су потписали претходна два писма у којима се критикују позиције Србије, а афирмишу позиције неких других страна, рекао је Ђурић.

Подсетио је да и специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар изнео план за унапређење односа са Србијом који се односи на јачање економске сарадње као темеља за будућу изградњу политичких веза и односа, као и јачање поверења у разним областима, од економије до културе и сарадње у области одбране.

Ђурић каже да Вашингтон, такође, жели да подстакне Брисел да активније ради на проширењу ЕУ, као и да пружа снажну подршку регионалној иницијативи Отворени Балкан.

Имам уверавања представника америчке администрације да ће Вашингтон дати допринос да и неке друге државе региона и поједине територије, попут наше јужне покрајине, имају другачији приступ према Отвореном Балкану, рекао је Ђурић.

Указао је да је за Србију веома значајно да са САД има активан дијалог и о теми КиМ, која је једна од ретких о којој две земље немају сагласност.

Та земља има више од 600 војника у мисији КФОР-а, а без САД је тешко замисливо одржавање стабилности на КиМ, што је за наш народ од виталног значаја, подвукао је Ђурић.

Додао је да је Србија у Вашингтону данас неупоредиво активнија од осталих земаља у нашем региону, али да оне имају неколико деценија предности у грађењу реалција са САД.

Ми смо имали страшан период деведесетих, онда смо имали период од 2000. до 2012. године, када се наша земља налазила у економском урушавању, навео је Ђурић.

Како каже, данас је задовољство представљати државу која је, истакао је, најбоља по привредном расту у Европи и која има нову парадигму политике, интензивно улаже у инфраструктуру и гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

Један од тих путева гради америчка компанија која је тесно повезана са америчком политиком, да подсетим да је на челу Бехтела, који гради Моравски коридор, био државни секретар. Све то има везе са перцепцијом Србије у политичким круговима у Америци, навео је амбасадор.

Истакао је да су САД водеће тржиште за српску наменску индустрију, као и за ИТ индустрију, која, како каже, са америчком постиже одличне резултате.

Прошле недеље је једна српска софтверска компанија купила угледну америчку компанију у Силиконској долини. У Србији имамо америчке компаније, попут НЦР, и других које запошљавају више од 20.000 ИТ стручњака у Србији, навео је Ђурић.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести