ЕК: Брнабић дала Лајен уверавања за медијске слободе у Србији

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је на данашњој видео конфренцији премијерки Ани Брнабић на реизбору, а разговарале су и о европском путу и владавини права у Србији, наводе у Европској комсији.
evropska komisija
Фото: Youtube Printscreen

"У том контексту, разговарало се и о медијским слободама, а премијерка Брнабић је дала уверавања да ће влада учинити оно што је неопходно како би се обезбедиле медијске слободе у Србији", каже портапрол Комисије, Ерик Мамер.

Поводом питања дописника Н1 о томе шта Европска комисија, "сем писања извештаја", може да учини и "притисне Србију" по питању "лоше ситуације у медијском простору" и "безбедности новинара", у Европској комисији кажу да поздрављају чињеницу да су у Србији усвојени Медијска стратегија и Акциони план за њено спровођење, који се баве овим питањима.

"Поздрављамо усвајање и позивамо Србију на примену, на транспрентан и свеобухватан начин. Очекујемо и да ће нова радна група за безбедност новинара наставити да прати правосудне одлуке које се тичу физичког и вербалног насиља над новинарима", каже Писонеро.

Ана Писонеро каже да Комисија поздравља осуду коју су власти Србије изрекле поводом напада и претњи новинарима и додаје да се од Србије очекује да направи "окружење у коме ће слобода изражавња бити могућа без препрека".

"За нас су медијске слободе и медијски плурализам основни аспекти који се налазе у европском ДНК", закључила је Писонеро.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести