Србија подржава медијске слободе, осуда напада на новинаре

Председник Александар Вучић истакао је јуче у разговору са представником ОЕБС - а за слободу медија Арлемом Дезиром да Србија чврсто подржава принципе и стандарде слободе медија и изражавања.
1
Фото: Dnevnik.rs

Он је најавио и да ће се о Нацрту стратегије развоја система јавног информисања у Србији, Београд консултовати са ОЕБС-ом. У разговору који се тицао важности медијских слобода и заштите посленика седме силе, Арлем Дезир је истакао да је приоритет ОЕБС безбедност новинара, као и решење случајева убистава новинара. Вучић је истакао да надлежни органи раде на решавању свих пријављених случајева напада на медије и њихове представнике и улажу максималне напоре да пронађу и казне починиоце насиља над новинарима. Изразио је спремност да представника за слободу медија надлежне институције обавештавају о напретку у решавању случајева који се тичу безбедности новинара и мерама које се предузимају ради превенције потенцијалних напада.

Дезир, који је присуствовао обележавању годишњице убиства Славка Ћурувије, нагласио је да је изузетно важно што је Србија формирала Комисију за истрагу убиства новинара. Истакао је важност стварања климе у којој се подржава заштита новинара и спречавају претње, као и да је од изузетне важности успоставити транспарентне услове за финансирање медија.

Фото: Dnevnik.rs

О важности спровођења принципа и стандарда слободе медија и изражавања, као и о заштити новинара са Дезиром је јуче разговарала и премијерка Ана Брнабић. Истакла је да се Влада Србије и она лично залажу за отворени дијалог и унапређење слободе медија, као важног предуслова за развој демократског друштва. Још једном је навела да лично осуђује све нападе и сваки вид насиља према представницима медија или ограничавања њиховог рада.

Дезир је из Немањине поручио да је транспарентност у финансирању медија од изузетне важности, као и завршетак израде медијске стратегије. Он је понудио помоћ ове институције у изради нацрта стратегије развоја система јавног информисања у Србији.

Дезир је поручио да је транспарентност у финансирању медија од изузетне важности, као и завршетак израде медијске стратегије

Премијерка Брнабић је навела да надлежни органи Србије раде на решавању свих пријављених случајева напада на медије и изразила спремност Србије да сарађује са представником ОЕБС за слободу медија у циљу стварања што повољније и сигурније климе за представнике медија.

Дезир је обавестио председницу владе да ће Конференција о медијима у југоисточној Европи, у организацији ОЕБС, бити одржана у мају ове године у Македонији, на коју су позвани и представници Републике Србије.


Подизање етичких стандарда

Државни секретар Александар Гајовић упознао јуче представника ОЕБС - а са циљевима нове медијске стратегије и рекао да ће се консултовати са ОЕБС - ом око њене израде нагласивши да ће помоћ те организације бити драгоцена. Подвукао је да се Министарство културе и информисања залаже да изменама медијских закона и медијском стратегијом побољша медијску сцену у Србији.  Арлем Дезир је напоменуо да је веома важно успоставити транспарентне услове за финансирање медија и оценио да ће медијска стратегија бити веома важан документ по том питању. Гајовић је напоменуо да Министарство културе и информисања осуђује сваки напад, притисак или ситуацију у којој новинар није у могућности да обавља свој посао и да надлежни органи раде на решавању свих пријављених случајева напада.

Саговорници су се сагласили да је потребно да се финансирање јавних сервиса регулише на стабилан начин и констатовали да се обе институције залажу за подизање етичких стандарда у медијима.


Са Дезиром се састао и министар спољних послова Ивица Дачић који је нагласио да Србија придаје велику важност слободи изражавања и заштити новинара. У том смислује истакао да је Влада осудила све нападе на новинаре и формирала независну Комисију за истраживање убистава новинара. Дезир је Дачићу пренео да је приоритет у његовом раду заштита новинара и спречавање некажњивости, као и унапређење професионалних и етичких стандарда. Обострано је изражена спремност за наставак сарадње и размене информација између Србије и ОЕБС - а у домену медијских слобода, пише у саопштењу.

С.Ст.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести