ЕК: Таксе угрозиле напоре за сарадњу, Приштина да их укине

БРИСЕЛ:  Приштинске власти морају да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, наводи се у извештају Европске комисије о Косову који је данас представљен у Бриселу.
evropska komisija
Фото: Youtube Printscreen

У извештају који се односи на Косово без прејудицирања позиције ЕУ о његовом статусу, констатује се да је одлука Приштине да уведе таксе од 100 одсто угрозила напоре за регионалну сарадњу.

"Косово треба да уложи додатне суштинске напоре за успостављање погодног окружења за постизање правно обавезујућег споразума са Србијом. Такав споразум је нужан и кључан за напредак како би обе стране напредовале на свом европском путу", наводи се у извештају.

У извештају ЕК о Косову, који је одвојен од извештаја о Србији, подсећа се се да је приштинска влада увела таксе у новембру прошле године, позивајући се на "политичке и економске основе".

"Та економски контрапродуктивна мера крши ЦЕФТА споразум и није у духу Споразума о стабилизацији и придруживању. Угрозила је успешне напоре за регионалну сарадњу, посебно стварање регионалне економске зоне и мора бити укинута", каже се у извештају.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести