Ерцег и Голићева о управљања отпадом у пограничном региону

НОВИ САД/БАЊАЛУКА: Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег састао се у Бањалуци с потпредседницом Владе Републике Српске и министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић.
v
Фото: vojvodina.gov.rs

Повод за сусрет је наставак сарадње у оквиру пројекта „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у пограничном региону“, који  је  реализован у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина. Водећи  партнер био је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, а  реализација је трајала 18 месеци и завршена је почетком прошлог месеца. 

Ресорни секретар Ерцег, уједно и руководилац пројекта,  и министарка Голић разговарали су о обезбеђивању одрживости овог пројекта и даљег унапређења сарадње АП Војводине и Републике Српске у области животне средине и управљање отпадом у прекограничном региону. Саговорници су се осврнули на даље побољшање одрживог планирања заштите животне средине јачањем капацитета надлежних органа, система инспекције и мониторинга у оквиру пограничног подручја Републике Српске и АП Војводине.

Фото: vojvodina.gov.rs

Ерцег је овом приликом најавио формирање комисије пет плус пет у области заштите животне средине, коју би чинили представници обе стране, и која би била оформљена до краја месеца.

Трудићемо се да обезбедимо одрживост овог пројекта, посебно у области комуналног отпада. У овом послу изузетно је важно и доношење стратегије у области заштите животне средине, која би отворила врата за финансирање нових пројеката из бесповратних средстава Европске уније, нагласио је Ерцег.     

Голић је потврдила да је изузетно значајно што је овај заједнички пројекат успешно завршен, и да то може бити добар пример другима.

Овај заједнички пројекат на унапређењу управљања отпадом у пограничном региону, који је финансиран са више од 500.000 евра бесповратних средстава у оквиру Инструмената за претприступну помоћ (ИПА програм), успешно је завршен, што представља добар пример сарадње у окружењу. Наш задатак је сада да наставимо да радимо на реализацији нових пројеката побољшања одрживог планирања заштите животне средине, истакала је Голићева.

Представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине које предводи секретар Ерцег састали су се данас и са члановима пројектног тима ресорног министарства –  из Републичке управе за инспекцијске послове – Инспектората Републике Српске и посетили Јавну научноистраживачку установу Институт за заштиту и екологију у Бањалуци, а обишли су и новоотворену лабораторију за испитавање чврстог отпада при Инстититу, која је резултат овог пројекта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести