ЕУ наставља да подржава Србију у другом таласу КОВИД 19

БРИСЕЛ: ЕУ наставља да подржава Србију и њен народ у ситуацији када се земља суочава са све већим бројем нових случајева КОВИД-19 и хоспитализација, саопштено је у Европској служби за спољне послове.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
У ЕЕАС наводе да су ЕУ фондови од јула до сада обезбедили запошљавање око 200 медицинског и административног особља, као и нову опрему за ефикасну помоћ људима у невољи широм Србије.
 
ЕУ је недавно финансирала и куповину 800.000 заштитних маски, 100 тријажних контејнера, 100 концентратора кисеоника, 75 уређаја за анестезију и вентилацију, 300 инфрацрвених бесконтактних термометара, 100 концентратора кисеоника, нове униформе и подршку за најугроженије становништво као што су старије особе, самохране мајке и заједница Рома.
 
У ЕЕАС кажу да се ова подршка реализује у сарадњи са српским властима и у координацији са релевантним агенцијама Уједињених нација.
 
Указују се да је ова ”хитна подршка” уследила након деценија донација и улагања ЕУ у здравствени систем Србије кроз изградњу и модернизацију болница, здравствених установа и лабораторија. Од почетка пандемије КОВИД 19 ЕУ је за помоћ Србији издвојила 93 милиона евра, од чега 15 милиона за хитну помоћ и 78 милиона за економски опоравак.
 
У Бриселу понављају да је ЕУ главни партнер, највећи инвеститор, трговински партнер и донатор Србије.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести