Ковид болница у Батајници прва "болница будућности"

Како је раније најављено, ковид болница која се гради у Батајници требало би да буде завршена до 1. децембра, а поред те здравствене установе, по истом моделу гради се и ковид болница у Крушевцу.
kovid centar kcv
Фото: Марија Ердељи

БЕОГРАД:  Ковид болница која се гради у Батајници биће прва "болница будућности", а у њој ће бити омогућена комплетна дијагностика за сваког пацијента коме буде била потребна здравствена нега, речено је данас на панел дискусији "Болнице спремне за будућност".

Како је раније најављено, та болница требало би да буде завршена до 1. децембра, а поред те здравствене установе, по истом моделу гради се и ковид болница у Крушевцу.

Милош Зечевић из компаније Термомонт, која гради болницу у Батајници, каже да она представља сам технолошки максимум, како саме компаније, тако и државе.

"Имаћемо праву болницу будућности у кратком року", рекао је Зечевић и додао да ће се објекат простирати на више од 22.000 квадратних метара простора и имаће 1.000 болничких кревета, од чега 200 у интензивној нези.

Навео је да је велики успех и за ту фирму и за државу да у тако кратком року од четири месеца имамо најсавременију болницу, која ће моћи да задовољи све медицинске аспекте.

На панел дискусији представљена је експертиза француске и локалних компанија у сектору изградње нових и реконструкцији старих болница кроз технолошки најсавременије пројекте.

Поред представника Термомонта, представници Шнајдер Електрика, Енерготехника Јужна Бацка, ИОН Солутионс и Енел ПС говорили су и о важности енергетске ефикасности и поузданости електроенерегетског система за болнице, дигитализацији, изградњи централних система за надзор и управљање и свему што је везано за даљи напредак здравственог система у Србији.

Осим представника компанија, присуствовали су представници око 30 здравствених установа у Србији, а догађај је могао да се прати и онлајн због ограниченог броја присутних гостију у условима епидемије и мера за спречавање ширења корона вируса.

Директорку Института за онкологију Даница Грујичић, која је изразла наду да ће та установа добити нову зграду, интересовало је стабилно напајање у раду линералних акцелератора, за које кажу да су велики потрошаци, а њеног колегу из Института занимале су могућости за уградњу соларних панела.

Учесницима се на почетку дискусије обратила генерална директорка Француско-српске привредне коморе Сања Иванић.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести