Вучић: У Батајници правимо мултифункционалну болницу

БЕОГРАД: У Батајници ће бити изграђен модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намене, рекао је председник Србије Александар Вучић током обиласка радова и најавио да ће бити готови до 1. децембра.
vucic
Фото: Instagram

Каже да је питао људе у здравству да ли ће Србија бацити новац ако више не буде ковида док не буде изграђена ковид болница у Батајници и да су му рекли да то свакако није бацање новца, пошто је ковид још ту, али и зато што ће то бити мултифункионална болница.

Вучић додаје да ће ту бити разних капацитети и много лежајева интензивне неге, као и да ће објекат моћи веома брзо да се прилагоди за сваку потребу у здравству.

Председник наводи да су му пренели да ћемо имати у будућности пуно изазова по питању инфективних болести.

Министар за здравство Златибор Лончар је рекао да ће ту бити два скенера, ангио сала, дијализа, порођајна сала...

Вучић истиче да држава улаже у yдравствене капацитете око 170 милиона евра, не рачунајући улагање у клиничке центре, инфективну клинику и ковид болнице.

Тако се улаже, додаје Вучић у здравствене објекте у Врању, Пироту, Кикинди, Лесковцу, Прокупљу и Аранђеловцу, Горњем Милановцу, Смедервској Паланци, Врбасу, Пожаревцу...

Додао је да се улаже, на пример, у Инфективну болницу у Београду први пут после 90 година.

Један од радника му је пришао током обиласка радова рекавши му да нема бољег од њега, а Вучић им је рекао да је важно да пожуримо с тим радовима и да мора да буде готово до 1. децембра пошто би ковид могао поново да се врати код нас због ситуације у Европи која је сада лоша.

Болница се гради "невероватном брзином"

Радови на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму у Београду увелико напредују, а јутрос их је изненадно обишао и председник Александар Вучић.

Председник је указао да нам, као Европи и целом свету предстоји тешка јесен и зима, а да је држава могла да издвоји четири милијарде динара за болницу у Београду и око две милијарде за ону у Крушевцу,

Уз још две милијарде за опрему, то је око 70 милиона евра на које нико није могао да рачуна, за које нико није знао да ће бити потребе, рекао је Вучић током обиласка.

Констатовао је да се болница гради "невероватном брзином”, подсећајући да пре два месеца на месту градње бије било ничега.

Добио сам фотографије с лица места, али нисам веровао да је оволико, да ће ове величине да буде. Биће велика и импересивна болница, рекао је Вучић.

Обиласку присуствују и министар здравља Златибор Лончар, министар одбране Александар Вулин, те директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић, као и представници извођача.

Градња једне од две планиране ковид болнице, уз ону у Крушевцу, почела је пре два месеца, 1. августа, а план је да буде готова до 1. децембра.

Болница на Батајничком друму имаће најмодерније уређаје и капацитет од 200 јединица интензивне и 804 полуинтензивне неге, као и порођајну и ангио салу.

Улажемо у здравство, а како је у здравству - тако је у држави

Србија једна од најбезбедијих земаља, међу три у целој Европи по питању ковида 19 и најбезбеднија је у региону, с најмање заражеих на 100.000 становника, истакао је Вучић и навео да Србија значајно улаже у здравствени систем, јер у савременом свету важи да - какав је здравственим систем, таква је ситуација у држави.

Он је поручио да је држава у време када су људи помислили да се приближавамо крају пандемије одлучила да изгради ковид, али мултифункционалну болницу у Земуну, јер је најважнија брига о животу грађана и додатно оснаживања здравствених капацитета.

Након обиласка радова на изградњи ковид болнице у Земуну, Вучић је истакао да ће то били не само ковид, већ мултифункционална болница, која мора да буде готова до 1. децембра, како би помогла у решавању проблема са опаком болешћу.

Вучић је пренео да у истом темпу теку радови у Крушевцу, на два пута мањој ковид болници, која ће бити од великог значаја за Расински, Шумадијски, Рашки, па и део Топличког, Нишавсог и Моравичког округа.

Показало се да смо упркос свим тешкоћама и разарању здравственог система, без улагања деценијама, успели да полако, постепено подижемо здравствене капацитете... То су на стотине милиона евра. Огроман новац држава улаже у здравствену инфарструктуру, јер је у савременом свету здравство и заштита живота од највећег значаја. Какав вам је здравствени систем, таква је ситуација у држави, рекао је Вучић.

Истакао је да је ситуација са ковидом 19 у Србији тренутно повољна, али да нас чекају тешка јесен и зима.


О спекулацијама портала о саставу владе

Сваког министра су погодили, каже иронично председник Србије и СНС Александар Вучић поводом наводног састава владе, који је у среду увече објавио један портал.

Молим вас да објавите састав владе коју су тајкуни саставили, а онда погледајте за који дан кад будете добили састав владе да видите, све су погодили, честитам им на томе и желим им много успеха у томе, рекао је Вучић.

Он је иронично додао и да су га вероватно прислушкивали па су тако успели да погоде сваког министра у наредној влади.


Имамо огроман страх и важно је да будемо дисциплиновани и да покушамо да спречимо тешке последице на јесен и на зиму, рекао је Вучић.

Он је изразио задовољство што на изградњи болнице раде домаћи извођачи, свакодневно око 400 људи.

Подсетио је на то да је систем у априлу, у јуну и јулу био на ивици пуцања, када су све болнице биле пуне, додајући да се и у томе види значај нових болница које се граде.

Захвалио је свим лекарима, здравственим радницима, што брину о људима и обављају најтежи посао.

Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида

Председник Србије изјавио је да ће Србија у наредном периоду урадити комплетну ревизију за сваку смрт од почетка корона епидемије у нашој земљи, како би се проверило да ли се број поклапа са бројем из система.

Вучић је казао да је држава од почетка све податке приказивала транспарентно и уверен је да неће бити неких већих разлика у односу на ону бројку из система.


Вакцине на основу квалитета, држава ће да плати

Вакцине ће бити увезене на основу квалитета, а не на основу земље порекла, као што раде неодговорни политичари, поручио је председник Александар Вучић и додао да ће вакцина коштати између 20 и 26 долара, односно око 2.000-3.000 динара и да ће то држава да плати.

Увозићемо вакцине када будемо сигурни у њихов квалитет. Једни који воле Русију, хоће само руску, други кинеску вакцину. Ми ћемо урадити оно што је у складу са лекарским протоколима. Морамо да добијемо састав вакцине, а а не само готов производ, да би наши лекари могли да кажу да је то добро, рекао је Вучић новинарима у Батајници.

Ако буде више добрих, биће увезено више, ако буде једна добра, онда ће бити само та једна, додао је председник.

Постараћемо се да што пре дођу вакцине, да будемо на почетку колоне оних који ће вакцину да обезбеде, јер је то од огромног значаја за земљу, поручио је Вучић.

Он је рекао да су вакцине скупе, од 20 до 26 долара по вакцини, што подразумева две дозе, односно једна око 10 и 12 евра.

Две дозе, то је 2.000 - 3.000 динара за сваког човека, али држава ће да плати, рекао је Вучић.


Ми ћемо ревизију урадити на најпоштенији начин, верујем у стручност наших људи, ми ништа никада нисмо крили и све што смо радили, радили смо транспарентно, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о изјави епидемиолога Предрага Кона да је од марта до јуна било више преминулих него што је систем показао.

Вучић каже да Кона није тако разумео, већ да је говорио о општој стопи морталитета.

Истиче да ревизија смрти није у нашој земљи рађена деценијама, чак ни 2011. године за време птичјег грипа.

Вучић каже да се тренутно, на пример, "ревизијом смрти" у Европи баве Шпанци, због чега им се број преминулих од ковида повећава.

Казао је и да Србија највише тестирала у региону и изнео податак да је Србија на 100.000 становниак тестирала 16.297 становника, Румунија 12.256, затим Словенија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, Бугарска Мађарска, БиХ, Албанија.

Тестирали смо убедљиво највише, не само на Западном Балкану, већи и од наших источних и северних и јужних суседа, рекао је Вучић и додао да је Србија имала и мањи број преминулих пропорционално броју становника у односу на друге земље.

Председник је истакао да је поносан на рад лекара и државу како су се изборили са вирусом корона и поручио да је најлакше нападати људе који се боре и раде.

Као држава смо урадили огроман посао, пре свега лекари, међу њима и Кон, који је био честа мета напада. Ја као председник државе нисам био на челу Кризног штаба, али сам имао честе контакте са свима њима и подржавао сам и Несторовића да износи своје другачије ставове, рекао је Вучић.

Додао је да је свако од лекара имао право да каже шта мисли, и да нико од руководства државе није говорио лекарима шта да кажу.

Замислите да кажем Пелемишу: ''Је л можете да кажете ову једну или другу реченицу?''. То је немогуће. То су људи од интегритета, а нападани су у медијима најгорим могућим речником, само зато што су говорили да је држава урадила добар посао, навео је Вучић.

Он је навео и да је Горан Стевановић урадио одличан посао, и да је то доктор којег "зове цео град" да прегледа неког или провери стање неког пацијента.

Посебно истиче да податке не треба везивати за лекаре, јер је њихов посао био да лече и спасавају људе.

Говорите о политичарима шта хоћете, наше је да демантујемо, али немојте да говорите да су лекари, који су се херојски борили против короне, нешто крили, поручио је Вучић.
 

Одлука ЕУ "ан женерал", није против Србије

Председник Србије изјавио је да земље чланице ЕУ при одлучивању о променама на "зеленој листи" за путовања нису одлучивале само о Србији, већ о свим трећим земљама које нису чланице ЕУ, те да та одлука није упућена против Србије.

Он каже да су резултати Србије у области борбе против корона вируса неспорни и неупитни и да то знају сви и у ЕУ и САД.

Сви знају да имамо убедљиво најбољу криву, али нису донели одлуку, јер имају ужасну ситуацију у својим земљама, рекао је Вучић поводом одлуке ЕУ да не "дигне рампу" за српске грађане.


У приче не улазим, Гашић ужива моје највеће поверење

Братислав Гашић ужива моје највеће поверење, рекао је председник Александар Вучић и додао да неће да коментарише писање појединих медија да је, наводно, некадашња државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић напала директора БИА Братислава Гашића "незадовољна што је он кандидат за првог човека МУП-а".

Одговарајући на питање да ли је то тачно, Вучић је одговорио:

"Како неко зна ко је за шта кандидат? А, да ли је тачно или није, нећу у те приче да улазим".

Он је навео да је за њега важно да Братислав Гашић ужива његово огромно поверење и да ради државни посао на најодговорнији начин.

А, ситне и личне увреде ме не занимају, закључио је Вучић.


Земље чланице ЕУ нису јуче мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у ЕУ, тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра.

Та одлука је ''ан женерал'', а не против Србије, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Код нас се, из мени непознатих разлога, води кампања против ЕУ, коју не разумем сасвим, јер они нису одлучивали о Србији, већ о свим земљама које нису чланице ЕУ, а нису могли да се договоре ни о чланицама ЕУ, а камоли о трећим земаљама, рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Он је навео да су у свим земљама ЕУ тешка ситуација.

Што би се бавили једном појединачном земљом, кад морају да одбију пет других, рекао је Вучић.

Непуштање Шарчевића на Косову знак слабости ПР

Председник Србије оценио је да је забрана уласка на Косово министру образовања Младену Шарчевићу само знак слабости Приштине.

То је увек знак слабости када некоме покушавате да забраните да уђе на неку територију, зато што имате своје партијске, политичке проблеме, рекао је Вучић на питање о одлуци Приштине.

Он је казао да то говори о њима, али је проблем, истиче, то што код њих политичка нервоза стално траје, стално је некоме много тешко, постоје међусобни сукоби.

Истиче и да нису тиме наштетили нашим школама на Косову.

Ми финансирамо наше школе на КиМ, плаћамо високе плате за наше наставнике и наставићемо то да радимо у будућности, рекао је.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести