ЕУ усвојила закључке о КиM: НЕУСПЕХ ДЕЕСКАЛАЦИЈЕ ЋЕ ИМАТИ НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

БРИСЕЛ: Лидери држава чланица Европске уније усвојили су закључке у којима су осудили недавне насилне инциденте на северу Косова и Метохије и позвали на хитну деескалацију ситуације, на основу кључних елемената које је Европска унија већ назначила 3. јуна 2023. године. 
eu
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

У закључцима Европског савета, у којима је Косово означено са звездицом, наводи се да стране треба да створе услове за ванредне изборе у све четири општине на северу КиМ, као и да ће неуспех деескалације тензија имати негативне последице.

Од суштинске је важности да се настави дијалог уз посредовање ЕУ који води високи представник и брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином, наводи се у документу.

Истовремено, Европски савет подсећа на Декларацију са самита ЕУ-Западни Балкан у Солуну од 21. јуна 2003., као и накнадне декларације из Софије, Загреба, Брда Бриони и Тиране и своје претходне закључке, посебно оне од 23. до 24. јуна 2022. године и понавља своју пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и њену подршку убрзању процеса приступања заснованог на заслугама и сродним реформама.

Билчик: Најважније видети конкретне кораке ка деескалацији на северу КиМ

Известилац Европског парламента за Србију и Црну Гору Владимир Билчик поручио је данас да је најважније видети конкретне кораке ка деескалацији на северу Косова и Метохије.

Он је након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком саопштио да његов извештај Европском парламенту о Србији истиче пуну подршку дијалогу под покровитељством ЕУ.

Ове недеље још једна отворена дискусија са Мирославом Лајчаком о дијалогу Београда и Приштине. Најважније је видети конкретне кораке ка попуштању тензија на северу Косова. Мој извештај Европском парламенту о Србији истиче пуну подршку дијалогу уз подршку ЕУ, написао је Билчик на Твитеру.

Жиофре: ЕУ спремна да предузме мере ако не дође до деескалације

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да је од великог значаја да се одрже нови избори на северу КиМ на којима ће учествовати српско становништво и да ће, уколико не дође до деескалације ситуације Брисел предузети одређене мере, као и да су неке од њих већ предузете према Приштини.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести