Фабрици: Према извештају ЕК Србија није назадовала

БЕОГРАД: Србија није назадовала, у појединим областима је имала ограничен напредак, док је у три области била без напретка, изјавио је данас шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, говорећи о извештају Европске комисије у Србији. 
fabrici, tanjug tvalic
Фото: Sem Fabrici, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Он је данас, на седмој Пленарној седници Националног конвента о Европској унији, истакао да Србија није напредовала на пољима слободе медија, конкуренције и јавних набавки, али да је упркос томе отворила четири поглавља у претходних 12 месеци.

Фабрици је истакао да ће Србија морати додатно на ради на развитку демократског друштва, подели власти, на независном, одговорном и ефикасном правосуђу и додао да су медији кључна компонента демократске државе.

"Ако разматрамо поделу власти, изврштај шаље неколико порука како да Скупштина ради воље, да правосуђе поставне независно и како да учинимо медијски систем слободан", рекао је Фабрици.

По питању безбедности, Србија бележи напредак захваљујући својим регионалним активностима. 

Односима са Приштином у извештају одвојена је једна страна, каже Фабрици, истичући да зна колико је та тема важна.

"Србија је ангажована, али је заустављена и осујећена једностраним одлукама Приштине. Србија се труди да створи одговарајуће окружење да дође до договора", рекао је Фабрици.

Сматра да, како каже, влада по правилу сноси највећу одговорност и додаје да би сви требало да удруже снаге како би се даље спровео процес промена.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић изјавила је да би пажња јавности на извештај ЕК требало да траје дуже него вест да је тај извештај објављен.

"Ми смо сигурни, читајући овај извештај, да 90 одсто онога што ми препоручујемо као грађани ове земље и као цивилно друштво, каже и Европска унија", изјавила је Драгојловић.

Према њеним речима, од 2000. године до данас нема политичара који није изговорио да европске реформе спроводи због грађана, а не због ЕУ.

"Сада ми као представници једног дела грађана, као цивилно друштво, кажемо урадите то због нас. Све то што пишеу извештају ЕК и ми мислимо да треба", рекла је Драгојловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести