ГИК Шапца: Без резултата због опструкције

Изборна комисија града Шапца обавештава грађане да резултати локалних избора за одборнике у Скупштини града Шапца још не могу да буду саопштени због опструкције појединих представника шабачке локалне администрације.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Сала на другом спрату Градске управе Шапца у Господар Јевремовој улици, закључана је од петка, а кључ се не налази на портирници, као што је то раније било уобичајено. Ово значи да су чланови Комисије онемогућени да уђу у седиште Изборне комисије града Шапца.

Истовремено је из портирнице нестао и кључ депоа Градске управе у који је стављен и изборни материјал, а то значи да Изборна комисија неће моћи да удовољи евентуалним захтевима за допуну, који могу доћи од Управног суда или других институција, које месецима раде на отклањању сметњи како би локални избори у Шапцу били завршени и како би се, коначно стекли услови за формирање нове Скупштине града Шапца.

Опструкцију рада Изборне комисије града Шапца, према нашим сазнањима, спроводи сада већ бивши начелник Градске управе Шапца Милан Васић, који се и поред поднете и усвојене личне оставке и даље налази на радном месту предвиђеном за начелника, користећи исте просторије.

Уколико члановима Изборне комисије града Шапца не буде у најкраћем року омогућено да уђу у седиште Комисије, ово тело биће приморано да се обрати надлежним државним органима.

Као професионалци у свом послу, а међу нама су и правници са дугогодишњим искуством, морамо да се запитамо да ли је Изборна комисија независни орган или може да функционише само уколико у њој седе представници странке Душана Петровића и Небојше Зеленовића.

Симптоматично је да су просторије Изборне комисије закључане одмах пошто су чланови комисије који представљају "Заједно за Србију", странке која је изгубила изборе, поднели оставке.

Сумњамо да су, након више месеци понављања локаланих избора, странке које су незадовољне подршком грађана - конкретно "Заједно за Србију", сада спремне да закључавањем просторија Изборне комисије онемогуће проглашење резултата локалних избора у Шапцу.

Ово је свакако разлог да се Изборна комисија града Шапца обрати јавности и обавести грађане о актуелним догађањима. Суд јавности је више него довољан, али не сумњамо ни да ће надлежни државни органи предузети све мере из својих надлежности, каже се у саопштењу ГИК-а.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести