Глас Америке: Српска дијаспора на изборима подељена

ВАШИНГТОН: У Сједињеним Државама је у току председничка кампања и борба председника Доналда Трампа и републиканског кандидата Џоа Бајдена за сваки глас, а ту су и гласови америчких Срба, који ће, по свему судећи, на изборима у новембру боити подељени као и остатак земље, пише Глас Америке.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ипак, Срби који гласају за Трампа ове године имају и своју формалну организацију и надају се да би могли да утичу на резултат у пресудним државама као што су Флорида, Охајо и Висконсин.

Памела Латковић Колинс, републиканка са Флориде и Даница Опарница, демократа из Аризоне, обе су рођене у породицама америчких Срба пореклом из Лике. У изборном циклусу 2020. америчку политику виде на потпуно различите начине.

"Председник Трамп је аутсајдер, дошао је на положај као републиканац само по имену, био је успешан бизнисмен. Досадило му је куда иде ова земља и по нашем мишљењу је обавио сјајан посао. Не савршен, али одличан и зато се надамо да ће имати још четири године да обави још посла", каже Памела Латковић Колинс.

Са друге стране, Даница Опарница, дугогодишња активисткиња Демократске странке каже да је Трамп лажов, демагог,

"Не можемо да имамо још четири године њега или више нећемо имати демократију. Он је уништава мало по мало. Не можете да верујете ништа што каже, он измишља чињенице", каже она.

Истиче да на овим изборима не гласа толико за Џоа Бајдена колико би гласала за "било кога ко није Трамп, укључујући и неке републиканце".

Док амерички Срби који подржавају Џоа Бајдена још нису формално организовани, организација „Срби за Трампа 2020“, формирана у августу, сада је део званичне коалиције за реизбор председника Трампа.

"Срби за Трампа 2020. је базична, као што ми у Америци кажемо ''грашроотс'' организација која је настала мојом идејом да се српско расејање покрене, да се политички укључи и после много деценија чини ми се апатије, посебно политичке апатије схвати да има политичку моћ овде у Америци", каже за Глас Америке председавајућа, Олга Раваси, која је организацију покренула у партнерству са Памелом Латковић Колинс.

Истиче да је у питању мост између старије и млађе српске дијаспоре у Америци.

Према подацима са претходног пописа становништва, у САД живи око 180.000 Срба. Олга Раваси, која је професор политичких наука и политички и пословни консултант, каже да, на основу комбинованих података дијаспоре, црквених организација и институција државе Србије верује да је стварна бројка ближа милион.

"Најзначајније је да се људи региструју јер, кроз ову делатност, наишли смо на људе који живе 20, 30 година, никада се нису регистровали и гласали. Ми имамо тимове на терену, у свим државама, посебно оним значајним за нас, који иду и помажу нашим људима пре свега да се региструју, да гласају за председника Трампа. Такође је важно да покренемо да се наши људи пријаве на попис становништва који је у току и сада се већ завршава", каже она.

"Срби за Трампа" задовољни су његовим вођењем економије пре пандемије, спољном политиком неинтервенционизма, и заштитом традиционалних вредности.

"Не можете рећи Србину шта да ради, али на бирачком месту ће они сигурно знати да донесу праву одлуку, имајући у виду нашу ДНК, историју и систем уверења. Желим да верујем да они нагињу удесно, ка конзервативнијој мантри у односу на оно што смо видели са либералним безумљем последњих година", каже Памела Латковић Колинс.

"Гласање за председника Трампа, по нама и мени лично, питање је прагматике и здравог разума - морамо се сетити ствари које је Џо Бајден изговарао на рачун српског народа, он је управо отелотворење мочварне дубоке државе, која је српски народ коштала много", додаје Олга Раваси.

Међутим, за либералнији део дијаспоре, председник Трамп није прихватљив кандидат. Катарина Лаувер са Флориде живи у Америци од своје 17-те године и ради у финансијском сектору.

"Ја ћу гласати за тикет Бајден - Харис зато што ми недостаје Америка коју сам знала кад сам се преселила овде. То је она стара Америка када су се људи слагали иако су имали различита политичка мишљења и опредељења, поштовали су једни друге и могло се разговарати о политици без вулгарности и ружних имена", рекла је она.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић у јуну је изјавио да треба мотивисати Србе у Америци да гласају за Трампа. Олга Раваси каже да је инцијатива "Срби за Трампа2020." замишљена и вођена искључиво од стране дијаспоре, и да се не тиче само спољне политике него и унутрашњих питања. Ипак, верује да је Трамп у Белој кући бољи за Србију.

"Администрација председника Трампа је дефинитивно повољнија опција што се тиче проблема Косова и Метохије, зато што знамо да су све претходне администрације, што би вероватно био и случај са Бајденовом, имале своје црвене линије, ништа се не би променило. Што се тиче признавања Косова и Метохије, та прича је за демократе била потпуно завршена, ту су постављени услови, уцене и о томе више није било разговора. Председник Трамп је нама отворио један мали простор, видите чиме се бавио све време, тако да можда делује да је континуитет спољне политике исти, али мислим да имамо простор да кроз ово што се десило у Вашингтону променимо неке ствари", истиче она.

Катарина Лаувер се не слаже јер сматра да Трамп нема добар однос са Србијом, већ да он користи Србију.

"Због нашег геополитичког места, углавном смо били коришћени од стране свих велесила и сада смо коришћени од стране Америке. Мислим да ту нема никакве наклоњености према Србији и забринутости за Србију", каже она, док Даница Опарница истиче:

"Председник Трамп није ништа урадио за Србе, ништа. И ако мисле да ће урадити нешто - варају се. Доналд Трамп ће служити само Доналду Трампу. Занима га само шта је ту његова корист и увек је био такав, то је његова животна прича. Срби у овој земљи су још љути због рата 1990-их. И ја сам. Али оно што желе је освета (демократским администрацијама, прим. нов). Неће је добити тиме што бирају Доналда Трампа. Једино што ће добити је да им буде још горе него сада, да имају земљу која ће се урушити изнутра".

Амерички Срби, као и остали гласачи, доносе своје одлуке у зависности од тога где живе, чиме се баве, које медије гледају, али и својих вредности.

Иако нема званичних података са биралишта о њиховим гласачким одлукама, у српској дијаспори постоји перцепција да Срби који се баве бизнисом чешће гласају за републиканце, док су они који раде за владу, припадају академском или свету уметности, склонији да подрже демократе. Конзервативнији Срби не прихватају борбу демократа за једнака права ЛГБТКУ популације.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести