Амерички Срби Трампу и Конгресу, уз 37.000 потписа, о КиМ

БЕОГРАД: Амерички Срби затражили су од председника САД Доналда Трампа и Конгреса, уз 37.000 потписа, да повуку сваку економску помоћ и подршку "Тачијевом криминалном режиму на Косову, у спољној и домаћој политици", те да спречи прогон припадника неисламских религија и уништавање манастира и других трагова европске културе.
srbija amerika
Фото: Tanjug ( Ilustracija)

Петицију и Резолуцију су угледни чланови Организационог комитета српско-америчке заједнице пре неколико дана уручили председнику Трампу, министру спољних послова Мајку Помпеу, као и Председницима Комитета за спољне послове у Доњем Дому и Сенату, наводи се у саопштењу тог Комитета, достављеном Танјугу.

У документима који су уручени највишим америчким званичницима, како се наводи у саопштењу, „тражи се да Америка најодлучније осуди непрестани прогон хришћана и других неисламских религија на Косову и спречи даље уништавање манастира и других вековних историјских трагова еврпоске кутлуре".

Тражи се и да "Америка одмах повуче сваку економску помоћ и подршку Тачијевом криминалном резиму Косова у спољној и домаћој политици". 

У документима Петиције и Резолуције, приложеним уз саопштење, између осталог се наводи да је Тачијева власт одговорна за вођење кампање тихог геноцида против неалбанаца, првенствено православних Срба, да је та кампања резултирала са преко 150 оскрнављених и уништених српских православних цркава, манастира и других културних и верских објеката, као и да је две трећине српског становништва протерано из својих домова на Косову и Метохији, укључујући 40.000 људи само из града Приштине.

Износе се чињенице да су Косово и Метохија колевка српске цивилизације и од великог значаја за идентитет српског народа, као и да Тачи ствара албанску војску упркос противљењу УН, ЕУ и НАТО, чиме доприноси дестабилизацији на Балкану и угрожава регионалну сигурност.

Износи се и податак да су косовски Албанци, муслимани, радикализовани до те мере да имају једну од највиших стопа учешћа у ИСИС-у на Балкану, као што су то документовали „Њујорк Тајмс“ и други медији, као и да су одговорни за бројна терористичка дела у Европи и против САД.

"Самог Тачија Савет Европе идентификовао је као шефа албанског криминалног картела сличног мафији који се бави трговином хероином, оружјем и људским органима", наводи се у овим документима и због тога се амерички Конгрес и америчка влада "позивају да одмах повуку подршку илегалној војсци Хашима Тачија која је формирана у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Тражи се и да се донесе резолуција којом се осуђује Тачијев прогон српских хришћана, Јевреја, Рома и других мањина слично ХР 390 , “Закону о помоћи и одговорности за геноцид у Ираку и Сирији”, којим се одобрава помоћ хришћанима прогоњеним у Ираку и Сирији, а који је недавно потписао председник Трамп".

У резолуцији се на крају позива и на "одржавање конгресне расправе о утицају и трошковима америчке спољне политике у Србији и на Косову која дестабилизује регион"

"Акција прикупљања потписа и даље траје, како би се наставио притисак на америчку администрацију", наводи се на крају саопштења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести