Гојковић осудила Шешељев гест, угрозио достојанство скупштине

БЕОГРАД: Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила „брутални покушај угрожавања достојанства Народне скупштине Србије и делегације Сабора Републике Хрватске“ од стране народног посланика Војислава Шешеља.  
maja gojkovic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Исказано непоштавање према државним симболима Републике Хрватске, чија се делегација на челу са председником Сабора Горданом Јандроковићем налази у првој историјској посети Србији, недопустиво је и представља увреду и за српски народ који се дичи традицијом гостопримства, навела је Гојковић. 

Како је рекла, инциденти и провокације ове врсте, било да се дешавају овде у Београду, или у Загребу, као што је био случај приликом недавне посете председника Републике Србије Александра Вучића, не могу и неће довести у питање чврсту решеност Републике Србије да гради и унапређује добросуседске односе са Републиком Хрватском, зарад будућности наших грађана, мира и стабилности у региону. 

Брнабић оштро о Шешељевом гесту 

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић оштро је данас осудила понашање Војислава Шешеља у Скупштини Србије. 

"Желим овим путем да недвосмислено, директно и најоштрије осудим понашање Војислава Шешеља у Скупштини Србије. 

Покушај цепања хрватске или било чије заставе или државних симбола и вређање чланова званичних делегација који се налазе у пријатељској посети нашој земљи није понашање које представља Србију", истакла је Брнабић у саопштењу достављеном Танјугу.

Као председница Владе Србије апелујем на све актере на политичкој сцени да се понашају у складу са циљевима које смо као друштво поставили - да идемо напред и будемо пример земље која, кроз сарадњу са свима, оснажује сопствено друштво и активно доприноси развоју свеукупних односа у региону и Европи, поручила је премијерка.

"Србија треба да нуди решења за све изазове које имамо, уместо да неодговорним понашањем руши мостове које градимо", наводи Брнабић. 

Недавном посетом председника Србије, Александра Вучића, Хрватској и састанком са председницом Хрватске, Колиндом Грабар Китаровић, односи две земље добили су нову динамику, указала је Брнабић.

Изјаве свих наших званичника, састанци и потези који су након тога уследили додатно су потврдили опредељење Србије да са Хрватском развијамо добросуседске односе. То је пут који смо одабрали, јер је Србија дубоко посвећена регионалној сарадњи и постизању стабилности у целом региону. 

Овакво понашање не представља вредности Владе Србије и већине наших грађана. 

Србија је искрено и дубоко посвећена сарадњи, разумевању и дијалогу. Ово су вредности Србије која је окренута бољој будућности за све наше грађане, као и за све становнике овог региона. 

Жигманов: Очекивана реакција српских институција

ЗАГРЕБ:  Посланик Демократског савеза Хрвата Војводине (ДСХВ) у српском парламенту, Томислав Жигманов, изјавио је данас да је реакција српских институција на испад лидера СРС Војислава Шешеља била очекивана. 

"То је минимално што се могло очекивати током овог сусрета", рекао је Жигманов и додао да је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић овога пута експлицитно исказао осуду тога чина и подршку оним настојањима која ће ту врсту праксе спречавати.

Он је рекао да је хрватска заједница у Србији задовољна што је у фокусу интереса хрватско-српске политике, јер тај приступ "релаксира" њихов положај, и у функцији је изазова и проблема с којим се суочавају. 

Жигманов је у изјави коју је дао ХРТ-у пре одлуке делегације Сабора да прекине посету Београду, рекао да мисли да ће у том смислу разговори с председником Вучићем и премијерком Брнабић бити од користи за хрватску заједницу.

Као највеће изазове навео је интеграцију хрватске мањине унутар српског друштва, и питање суочавања с прошлошћу, у шта, како он тврди, спада не само протеривање, већ и страдање Хрвата у Хртковцима, Кукујевцима и другим местима.

Чадеж: Шешељевев примитивизам, ружна слика човека прошлости

БЕОГРАД:  Уместо да данас говоримо о економији која значи будућност за нас и нашу децу, из Београда је отишла ружна слика "једног човека прошлости", оценио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Мене је лично данас срамота од излива примитивизма једног човека прошлости, који данас ником није требао", рекао је Чадеж коментаришући инцидент председника СРС Војислава Шешеља у парламенту Србије.

Чадеж је уочи отварања представништва Хрватске господарске коморе у Београду рекао да је акценат требао бити на који начин више запошљавати људе и на који начин још боље сарађивати. Истакао је да је важно показати колико је до сада урађено на трговинској размени између Србије и Хрватске, и оценио "да је урађено много".

Чадеж је указао да су хрватске компаније у Србију уложиле 800 милиона евра и да запошљавају 14.000 људи.Како каже, циљ двеју комора јесте да мењају слику региона из "региона сукоба" у "регион успеха".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести