Гојковић за доношење новог Закона о култури

БЕОГРАД: Министарка културе Србије Маја Гојковић оценила је данас да је потребно доношење новог Закона о култури, јер је постојећи лош и не може бити исправљен изменама.
Maja Gojković, ćerka čuvenog advokata Mite Gojkovića Foto: R. Hadžić
Фото: Р. Хаџић

У интервјуу за данашњу Политикку, она рекла да су усвојене измене и допуне којима је покушавала да исправи "један лош" закон о култури, али да је њена слободна процена да је "све унутар њега контраверзно" и да се изменама тешко може нешто исправити.

"Зато не бих закон више мењала изменама и допунама. Ако будем та која ће културу водити и даље, прионућу на посао да се донесе добар, нови закон о култури", рекла је Гојковићева.

Она је оценила и да је Национални савет за културу већ годинама био нефункционалан, јер "није био изабран у потпуности, нити је радио у пуном саставу, нити су се слагали чланови и доносили предлоге министру".

"Видећемо како ће с новим Националним саветом за културу све изгледати. Моја намера да добијемо нови савет изазвала је бројне реакције и критике, и нека ме критикују, али хајде да прво добијемо тај савет", истакла је министарка.

Према њеним речима, Завод за проучавање културног развитка има намеру да направи Савет за креативну економију и да тако обухвати независну сцену", а људи из струке раде већ пола године и на Закону о кинематографији.

Оценивши да у области културе Србија има законе који "не одговарају ни времену, ни држави", Гојковићева је рекла да се завршавају Закон о културном наслеђу и Закон о кинематографији, а "ускоро ће почети да се ради и на Закону о позоришту".

Како је истакла, "Министарству културе би у овим околностима био потребан један мандат за основне законе, а други да може на основу њих да гради кућу, овај пут на стварним темељима".

Говорећи о ступању на снагу на јесен Закона о музејској делатности, Гојковићева је рекла да је ревизија уметничких збирки нешто што је требало радити редовно, а дошло је "готово до сензације" када је тражила да се то уради.

"То је тежак и захтеван посао и око 70 одсто установа га је до сада урадило. У депоима постоје хиљаде уметничких слика и предмета, и када се заврши тај процес, држава ће коначно знати чиме располаже". рекла је министарка.

У случају Коларчеве задужбине, Гојковић је рекла да се са том установом трага за специјалним статусом, односно моделом фунцкионисања којим не би "рушили статус задужбине".

И ове јесени биће издвојен одређен износ да се помогне тој установи, међутим "људи који воде Коларац и Управни одбор морају да се посвете трајном моделу финансирања, где долази, како је рекла, до изражаја креативна економија.

Маја Гојковић је рекла да подржала аргументе издавача да Сајам књига буде одржан у октобру у Београду, али сада није сигурна да ће то бити могуће због здравствене ситуације,

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести