Гојковић за доношење новог Закона о култури

БЕОГРАД: Министарка културе Србије Маја Гојковић оценила је данас да је потребно доношење новог Закона о култури, јер је постојећи лош и не може бити исправљен изменама.
Maja Gojković, ćerka čuvenog advokata Mite Gojkovića Foto: R. Hadžić
Фото: Р. Хаџић

У интервјуу за данашњу Политикку, она рекла да су усвојене измене и допуне којима је покушавала да исправи "један лош" закон о култури, али да је њена слободна процена да је "све унутар њега контраверзно" и да се изменама тешко може нешто исправити.

"Зато не бих закон више мењала изменама и допунама. Ако будем та која ће културу водити и даље, прионућу на посао да се донесе добар, нови закон о култури", рекла је Гојковићева.

Она је оценила и да је Национални савет за културу већ годинама био нефункционалан, јер "није био изабран у потпуности, нити је радио у пуном саставу, нити су се слагали чланови и доносили предлоге министру".

"Видећемо како ће с новим Националним саветом за културу све изгледати. Моја намера да добијемо нови савет изазвала је бројне реакције и критике, и нека ме критикују, али хајде да прво добијемо тај савет", истакла је министарка.

Према њеним речима, Завод за проучавање културног развитка има намеру да направи Савет за креативну економију и да тако обухвати независну сцену", а људи из струке раде већ пола године и на Закону о кинематографији.

Оценивши да у области културе Србија има законе који "не одговарају ни времену, ни држави", Гојковићева је рекла да се завршавају Закон о културном наслеђу и Закон о кинематографији, а "ускоро ће почети да се ради и на Закону о позоришту".

Како је истакла, "Министарству културе би у овим околностима био потребан један мандат за основне законе, а други да може на основу њих да гради кућу, овај пут на стварним темељима".

Говорећи о ступању на снагу на јесен Закона о музејској делатности, Гојковићева је рекла да је ревизија уметничких збирки нешто што је требало радити редовно, а дошло је "готово до сензације" када је тражила да се то уради.

"То је тежак и захтеван посао и око 70 одсто установа га је до сада урадило. У депоима постоје хиљаде уметничких слика и предмета, и када се заврши тај процес, држава ће коначно знати чиме располаже". рекла је министарка.

У случају Коларчеве задужбине, Гојковић је рекла да се са том установом трага за специјалним статусом, односно моделом фунцкионисања којим не би "рушили статус задужбине".

И ове јесени биће издвојен одређен износ да се помогне тој установи, међутим "људи који воде Коларац и Управни одбор морају да се посвете трајном моделу финансирања, где долази, како је рекла, до изражаја креативна економија.

Маја Гојковић је рекла да подржала аргументе издавача да Сајам књига буде одржан у октобру у Београду, али сада није сигурна да ће то бити могуће због здравствене ситуације,

bojazljiva sumnja
08.08.2021 • 23:30
Izmedju ostalog, u clanku pise da je gospodja Gojkovic rekla da u oblasti kulture Srbija ima zakone koji "ne odgovaraju ni vremenu ni drzavi". Pitam se, da li imam pravo na licno misljenje povodom ove njene izjave, jer mi se cini, ako imam sumnje u svoje sumnje, mogu li da sumnjam i u njene sumnjive izjave? Jer kako objasniti njenu konstataciju da se drzava promenila i da moraju i zakoni - ali o kulturi, u kulturi i oko kulture - da se menjaju? Potkopava me neka bojazan o ovakvoj izjavi.
bojazljiva sumnja
08.08.2021 • 23:37
Imajuci u vidu, u poslednje vreme, izjave stranih "dusebriznika" u vezi nase drzave, njenog statusa po pitanju uclanjenja u NU (nemacku uniju), cini mi se da me sve podseca na neka davna vremena, kada je Srbija morala da se brani onako kako zna i ume, mada su ta vremena daleko iza nas, ali su nam ostali, sto je veoma bitno, stari dokazani "prijatelkji" koji su zagovarali, pa im je to vecito na umu, da Srbija ne treba da postoji kao drzava SRPSKOG NARODA, vec, po njihovom dubokom ubedjenju.
bojazljiva sumnja
08.08.2021 • 23:53
Naseljena drugim narodima, sto su i pokusali, ne samo da od Srbije stvore drzavu iseljenika sa azijskih i africkih proetora, vec im je namera bila, sto sam davnasnjih dana, u svom komentaru, rekao, da ceolom Balkanu izmene, ne samo geopoliticku vec i krvnu sliku, sto se pokazalo tacno, migracionim kretanjima naroda sa pomenutih prostora. Zasto sve ovo govorim a u kontekstu izjave gospodje Gojkovic? Naime, okupacijom Kosova i Metohije, i ako se javno ne oglasavaju nas drzavne instance.
bojazljiva sumnja
09.08.2021 • 00:00
Tako da su ovo vremena u kojima treba da vodimo strogo racuna sta, kako i zasto menjamo pojedine zakone, koji se ticu, ne samo nase kulture, vec i svih uzusa koji nas cine drzavotvornim narodom, u drzavi Srbiji, koja je osnovana na krvlju nasih predaka. Ovo je samo primedba, jer se radi na tome da se izbrisu sva kulturno istorijska dobra na tamosnjim prostorima, da bi se stvorila kultura naroda koji je nasom dobrom voljom i domacinskim postupcima, a pre svega empatijama prema siptarskom narodu.
EUR/RSD 117.3343
Најновије вести