ГрО СНС Нови Сад: Изградња подземних гаража у складу са прописима

С обзиром на то да је Град Нови Сад закључио Уговор о концесији за изградњу четири јавне гараже, а поводом инсинуација које су се појавиле у виду отворених писама и саопштења политичких странака, саопштењем је реаговао Градски одбор Српске напредне странке у Новом Саду ради, како се наводи, избегавања сваке сумње код Новосађана, и чињеницама поткрепи овај изузетно важан пројекат за Град.
sns logo, SNS
Фото: СНС

„За изградњу јавне гараже поред зграде Покрајинске владе и Скупштине Аутономне покрајине Војводине, издата је грађевинска дозвола чији је саставни део и Елаборат снижавања нивоа подземне воде и анализа утицаја на суседне објекте, којим је предвиђено да ће доћи до слегања суседних објеката приближно два центиметра“, наводи се у саопштењу.

Иако је слегање до кога је дошло предвиђено Елаборатом и у границама је апсолутно очекиваног нивоа слегања, а узимајући у обзир да је то обавезни део пројектно – техничке документације, те имајући у виду значај зграде Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Градска управа за инспекцијске послове је у оквиру своје надлежности и обавезе извршила инспекцијски надзор како објекта Скуштине АПВ, тако и градилишта јавне гараже. Додаје се да је из предострожности, решењем забранила коришћење дела западног крила објекта Скупштине Аутономне покрајине Војводине док се не изради елаборат о процени стања конструкције западног крила објекта Скупштине Аутономне покрајине Војводине. Поступајући у надзору објекта АПВ, инспектор је у решењу наложио израду Елабората о процени стања конструкције, који је тренутно у изради од стране Факултета техничких наука и након тога ће моћи да се приступи санацији мањих оштећења која су настала у делу објекта Скуштине АПВ.

„Још једном је потребно да разјаснимо да је Град Нови Сад инвеститор јавних гаража, а да је Концесионар као финансијер извршио одабир извођача радова. Неопходно је напоменути да је до оштећења са унутрашње стране објекта дошло на местима дилатације између делова објекта Скупштине Аутономне покрајине Војводине и то због неадекватног затварања дилатације са унутрашње стране још приликом изградње или реконструкције тог објекта, што апсолутно нема никакве везе са изградњном гараже, наводи се у саопштењу.

Градски одбор Српске напредне странке у Новом Саду напомиње да је изградња објекта јавне гараже Бановина тренутно у фази када се не предвиђа било какво додатно слегање, те да је немогуће да се до краја изградње гараже било какво слегање догоди поново, иако се упркос тој чињеници сваког дана у прописаном интервалу и на прописан начин врше мерења, не само објеката АПВ већ и свих суседних. 

„Насталу ситуацију решавају искључиво стручна лица у складу са правилима грађевинске струке, а Град Нови Сад ће својим ауторитетом обезбедити да се предузму све неопходне мере и радње у циљу заштите како безбедности и сигурности зграде Скупштине Аутономне покрајине Војводине, тако и свих грађана који наведени објекат користе, као и свих објеката који се налазе у непосредној близини“, додаје се.

Градски одбор Српске напредне странке у Новом Саду апелује на све житеље Новог Сада да дозволе да струка ради свој посао и да пројекат јавне гараже који ће свима нама донети само боље не користимо у дневно политичке сврхе, јер значај овог пројекта превазилази интересе политика које јавно спроводе појединци. 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести