Хан сутра представља нови Пакет проширења 

БРИСЕЛ: Спољнополитички одбор Европског парламета потврдио је да ће ванредни састанак бити сутра 29. маја када ће комесар Јоханес Хан представити овогодишњи Пакет проширења. 
han golubac
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Истовремено у Европској комисији кажу да и даље не могу да званично потврде када ће извештаји о напретку земаља у пороцесу проширења бити усвојени и објављени.

Након што Хан у среду посланицима Спољноплитичког одбора представи овогодишњи Пакет проширења он би требало да представи и медијима у Европској комисији. 

У питању је најзначајнији докумет за земље у процесу приближавања ЕУ у коме Европска комисија оцењује напредак, али и недостатке на евроинтеграционом путу свих 6 партнера са Западног Балкна и Турске. 

На основу тог докумета Европски парламетнт усваје своје резолуције о земљама Западног Балкан, а земље чланице одлучују о даљим корацима у евроинтеграционом процесу тих земља. 

Први пут ове године ни два дана пред објављивање Пакета извештаја из Европске комисије нема званичне потврде да ће он и бити представљен. Први пут ове године комесар за приступне преговоре није се одазвао на захтеве регионалних медија да поводом Пакета проширења да коменатар о ситуацији у свакој од земаља покривених извештајем. Истовремено, први пут да ни земље чланице ЕУ ни медији у Бриселу немају увид у основне оцене у извештају. 

Према најавама које су се током претходних месеци могле чути од званичника ЕК, очекује се да Комисија да препоруке за почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Очекује се и да се види и каква ће бити процена Комисје око евентуалног кандидатског сатуса БиХ, као и оцена напретка Србије у политичким и економским критеријумима. 

Чињеница јесте да се Пакет проширења ове године поклопио са европским изборима и да је то у великој мери утицало на рад и распоред дешавања у бриселским институцијама. Чињеница јесте и да су поједине земље чланице и даље неодлучне када је реч о давању ”зеленог светла” за нови корак Албаније и Северне Македоније на путу ка чланству. Али чињеница је и да никада представљање Пакета проширења није било овако неуобичајно неизвесно до последњег тренутка. 

Технички или суштински проблеми остаје да се види.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести