Харадинај Вучићу: Признајте Косово, или се уједињујемо са Албанијом

Рамуш Харадинај поново је данас у склопу предизборне кампање поручио председнику Србије Александру Вучићу да је боље да призна Косово, јер ће у супротном, како тврди, Косово "наставити свој пут ка уједињењу са Албанијом“.
ramus haradinaj, EPA/KOEN VAN WEEL / POOL
Фото: EPA/KOEN VAN WEEL / POOL

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај поново је данас у склопу предизборне кампање поручио председнику Србије Александру Вучићу да је боље да призна Косово, јер ће у супротном, како тврди, Косово "наставити свој пут ка уједињењу са Албанијом“.

Како преноси приштински ''Љајми'', Харадинај је на предизборном скупу АБК у Урошевцу, рекао да одлука Србије да не призна Косово ''само штети њеном председнику Вучићу''.

Харадинај је рекао и да је уверен да ће он бити председник привремених приштинских институција, као и да ће бити први председник који ће се у потпуностри посветити решавању односа са Србијом, пренело је Косово онлајн.

"Кад постанем председник, уз помоћ Бога и уз вашу помоћ, опростићемо се од Вучића. Зато, дајте ми Косово, немојте више одлагати, јер немамо времена да чекамо, јер смо већ створили војску и енергетску независност, утиремо пут уједињењу са Албанијом. Немате избора, не одлажите, јер ми радимо свој посао“, рекао је Харадинај.

Затражио је од грађана Урошевца да гласају за листу број 135, како би се обезбедио економски опоравак Косова.

"На изборима 14. фебруара, тражим ваш глас, за програм који оживљава економију, за наше људе, међу којима су и 13 доктора наука, економисти, правници, архитекте, инжењери, ратни ветерани, предузетници, младићи и девојке који студирају у иностранству. Молим вас да гласате за председника земље који жели да ради за Косово, како на међународном плану, тако и са Србијом, да би сваки грађанин ове земље био поносан и волео своју земљу“, додао је Харадинај.

Подизање минималне зараде и јачање војске, такође су била нека од обећања које је Харадинај упутио грађанима у Урошевцу.

На овом изборном скупу представљени су и кандидати за посланике из АБК Џавит Зарики, Резофата Аземи и Исмет Шамоли.

Петковић:Ни сам Харадинај више не верује у своје претње

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је вечерас, поводом нових најава и условљавања Лидера Аијансе за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја о уједињењу Косова са Албанијом, да изгледа да у своје претње ни сам Харадинај више не верује и да се налази у безизлазној ситуацији.
'''Постоје пројекти који су осуђени на пропаст и пре него што њихова реализација и формално започне, а такав је и сан Рамуша Харадинаја да се Београд натера да призна такозвано Косово, као и стара сновиђења о стварању пројекта ''велике Албаније'', поручио је Петковић у саопштењу.

Пре свега неколико дана, како је подсетио, Харадинај је условљавао НАТО и ЕУ да ће правити "велику Албанију" ако не добију пуноправно чланство за три године, а сада каже да ће се ујединити ако Александар Вучић не призна такозвано Косово.

''Шта је следеће? Хоће ли Харадинај претити уједињењем с Албанијом ако им партнери у ЕУ и САД не обезбеде вакцину против Ковида?'', упитао је директор канцеларије за КиМ.

Петковић додаје да је Харадинај свестан да је притисак на председника Србије Александара Вучића узалудан када је реч о нечијим жељама за признањем тзв. Косова.

''Стога најновије претње и условљавања да Србија призна лажну државу имају за циљ да Харадинају обезбеде евентуално још неки додатни глас екстремног бирачког тела на изборима и замаскирају недостатак реалне политике'', додаје Петковић.

Јасно је, како истиче, да је председник Вучић трн у оку многима због одбране српских интереса и економских резултата, признања у области здравства, па би преко његовог имена да се политички реафирмишу и подигну себи рејтинг.

''Србија, као озбиљна и међународно призната држава, наставиће да се залаже за политику дијалога и компромиса, али неће дозволити да неко са њом разговара језиком уцена и претњи, као последњем прибежишту неостваривог екстремизма'', додао је.

 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести