Ј. Јоксимовић: Неће моћи да се игнорише напредак Србије

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да државе чланице ЕУ неће моћи да игноришу реформе и напредак који је Србија остварила и очекује да ће наша земља до краја године отворити кластере три и четири.
joksimovic
Фото: Танјуг (видео)

Јоксимовић је на седници Одбора за европске интеграције рекла да је Европска комисија први пут у последњих неколико година јасно изнела препоруку у извештају да је Србија испунила све критеритује за отварање два кластера.

“Да ли ће се то десити, да ли ће државе чланице подржати отварање једног кластера или два, то сад већ заиста зависи од анализе држава чланица, њихових погледа на политику проширења”, рекла је Јоксимовић у Скупштини Србије.

Представљајући извештај о преговорима о приступању Србије ЕУ током председавања Словеније, Јоксимовић је оценила да ће ипак постојати заједнички увид држава чланица ЕУ, те да се не могу игнорисати реформе које је Србија спровела, као ни препорука ЕК.

“Тако да ја ипак очекујем да до краја године отворимо нека од ова два кластера, можда и два. Како је извештај рекао, Србија је урадила свој део посла, сада је на ЕК да на неки начин кредибилно вреднује то”, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је на седници Владе Србије недавно усвојена и преговарачка позиција за поглавље 28, али да је договор да се сада неће затрпавати ЕК са новим преговарачким позицијама док земље чланице не дају све потребне сагласности за отварање два кластера.

Јоксимовић је подсетила да ће се о извештају ЕК расправљати у пленуму, односно да ће се ускоро наћи пред посланицима Скупштине Србије.

Министарка је указала да је извештај писан у складу са критеријумима нове методологије, а критике које је чула одбацила је као некомпетентне.

"Извештај не говори да је стање идеално, нити је то поента извештаја. Ми смо задовољни јер на прави начин нотира све што је Србија кроз различите формате постигла и то изазовној години", рекла је Јокисмовић.

Она је указала да је у току финализација процеса у вези са уставним амандманима, подсетивши на позитивно мишљење Венецијанске комисије.

"Да смо били у прилици да организујемо референдум, сигрна сам да би оцена била добар напредак, у том смислу мислим да је остала оцена ограничен напредак", рекла је Јоксимовић и подсетила да се сада очекује мишљење Венецијанске комисије за Нацрт закона о референдуму.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести