Ј. Јоксимовић: Србија спремна за кластере 3 и 4

БЕОГРАД: Србија је спремна за кластер 3 у којем има осам поглавља и кластер четири у којем има четири поглавља, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Скупштини Србије.
Joksimovic Jadranka/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Јадранка Јоксимовић

“Да ли ће се то десити, да ли ћемо отворити кластере који су препоручени из Комисије сада зависи од одлуке држава чланица. Оно што је важно то је да ми свакако не седимо скрштених руку”, рекла је Јоксимовић.

Она је одговарајући на питање о Годишњем извештају о напретку казала да је у плану да се сазове посебна седница парламента на којој ће се детаљније говорити о извештају, а указала је и да је овогодишњи извештај сачињен у складу са принципима нове методологије.

“На један избалансиран и објективан начин је препознато шта је Влада Србије урадила”, рекла је она.

Јоксимовић је оценила да је у свим областима забележен мањи или већи напредак.

Имајући у виду неке раније извештаје, делом можемо да будемо задовољни, рекла је Јоксимовић и додала да је нова методологија на објективнији начин оценила шта је све урађено у претходној години.

“Пре свега мислим да треба да буду задовољни грађани, зато што све ове реформе које смо спровели у крајњој линији оне се тичу онога што ми желимо за наше грађане, а то је и ефикасније правосуђе и лакши и бољи приступ правди и правичности”, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је остварен и напредак у владавини права и да постоји предвидљивије инвестиционо окружење, а као доказ навела то што је Србија привукла највећи број директних инвестиција од свих земаља Југоисточне Европе.

Јоксимовић је одбацила коментаре појединих критичара да Србија “фингира” реформе, наводећи да је извештај Европске комисије последица одговорног рада у тешким околностима.

"Потпуно је јасно да је Србија препозната као потпуно модерна, европска, отпорна држава, озбиљан народ. У свим разговорима са највишим званичницима сам чула речи хвале, наравно и уз неке критике које долазе с времена на време, да можемо брже и боље", рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести