Јоксимовић: Немачка посвећена европској будућности Србије

БЕРЛИН:  Србија остаје препозната као земља са прворазредним капацитетима на коју Европска унија највише рачуна у региону Западног Балкана, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истакла да је Немачка посвећена политици проширења и европској будућности Србије и региона.
joksimovic
Фото: Tanjug/Kabinet za EU integracije

Јоксимовић је у Берлину, после састанка са државним министром задуженим за ЕУ у Министарству псољних послова Немачке Михаелом Ротом, казала да је свом немачком колеги пренела поруку да Србија жели да постане чланица ЕУ и да има капацитете који могу да буду корисни и самој Унији , као и да чланство може много да донесе грађанима Србије.

''Несумњиво је да Србија остаје препозната као земља са прворазредним капацитетима у региону. На нас се највише рачуна, али се зато од нас највише тражи и очекује. Међутим, то потврђује да Србија има истинску шансу да у не тако дугом периоду постане чланица ЕУ'', рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Како каже, за ту ''тешку и захтевну мисију“ Србији су потребни партнери, као и то да ЕУ почне да ''једним гласом''говори о политици проширења.''Нема сумње да перспектива постоји,али треба да видимо да ли ће ЕУ схватити да је политика проширења најбољи инструмент да сама себе ојача и свој стратешки суверенитет'', навела је Јоксимовић.

Истакла је да је Немачка доследан партнер Србији на њеном европском путу и да је та земља у последњих 15-ак година у Србију уложила више од 1,7 милијарди евра кроз бесповратну помоћ и подршку реформском процесу у нашој земљи.Указала је да је Немачка и једна од најважнијих чланица ЕУ која је, уз Француску, мотор развоја Уније, посебно после Брегзита и великих изазова који су пред ЕУ.

''Посета Берлину се дешава у веома важном тренутку, посебно после објављивања нове методологије проширења ЕУ, која нам оставља отворену могућност да видимо да ли нам одговара да је примењујемо или да се задржимо на старој'', рекла је министар.

Посету немачкој престоници Јоксимовић види као прилику да изнесе које предности и ограничења Србија види у новом оквиру за приступање Унији, као и да се у размени идеја са немачким званичницима задуженима за ЕУ, укаже на најважније ствари за процес европских интеграција Србије.

''Да чују шта су наша очекивања,дилеме и недоумице и шта заједнички можемо да урадимо, уколико желимо да европски пут буде отворен за цео регион'', навела је министар.

Како је рекла, у разговору са Ротом изнела је уверење да нова методологија суштински није другачија од оквира по којем Србија већ преговора истичући да наша земља преговара по најстриктнијим и најтежим критеријумима.

''Ми се због тога не жалимо. Пренела сам став, за који сматрам да је најисправнији, иако се можда сви неће сагласити, да није важно само питање брзине чланства. Желимо да Србија не буде третирана као другоразредна већ као земља прворазредних капацитета за реформе и интеграцију и као земља која може да допринесе ЕУ'', казала је Јоксимовић.

Нагласила је да је за то потребно још времена и да се наставе реформе, али да је Србија добар део тог тешког пута већ прешла.

''Мислим да смо на добром и стабилном путу, са одговорним односима, редовним консултацијама и отвореним умом за све што је добро и ново у ЕУ, али истовремено промовишући и штитећи оно што су наши национални интереси'', оценила је Јоксимовић.

Мишљења је и да је Немачка сагласна са ставом Србије да у новој методологији нема великих промена у односу на оквир по којем Србија преговара и напоменула да без обзира на евентуална ограничења и стимулансе, нови оквир не може драматично да променило позицију Србије у процесу приступања.

''ЕК је нагласила да је методологија, пре свега, намењена Северној Македонији и Албанији, али да у анализи и заједничком договору можемо да размислимо, видимо какав је економски план и онда одлучимо о томе'', навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србија и Немачка у последњим годинама, захваљујући одговорној политици поштовања и поштења коју су, како каже, изградили председник Александар Вучић и канцеларка Ангела Меркел, воде отворен ђалог, чак и када нису сагласне око неких питања, као што је Косово и Метохија.

''Не морамо око свега да се сагласимо, али желимо да заједничким договором и разумном политиком дођемо до одређених решења. Питање КиМ је везано и за европски пут Србије и нико од тога не бежи. Мислим да је са наше стране јасно да постоји добра воља и да желимо да нађемо одрживо решење. Али,потребно је да друга страна буде много кооперативнија и да увиди да је компромис једини начин да се дође до решења'', нагласила је Јоксимовић.

Подсетила је да је председник Вучић најавио да ће се ускоро састати са канцеларком Меркел и да ће косовско питање бити једна од тема разговора.

Додала је да се са Ротом разговарала и о реформским процесима у Србији и свему што је урађено у области владавине права и побољшању изборних услова, као и о смањену изборног цензуса на три одсто што је, подсетила је, учињено на иниијативу владајуће СНС.

''Кад доведете земљу у стабилно макроекономско стање, у каквом је Србија данас, са много позитивних економских параметара који иду напред, онда је одговорност демократске и одговорне владе да прошири могућност да сви учествују у том процесу и да смањењем цензуса свако добије могућност да, ако са својом платформом освоји три одсто, уђе у парламент. Шта има демократскије од тога?'', упитала је Јоксимовић.

Како је рекла, Роту је предочила и читав низ других мера које је Србија предузела када је реч о мењању кључних закона у области слободе медија, владавине права, борбе против корупције и организованог криминала, у економији...

Јоксимовић у Берлину има састанке и са посланицима Бундестага задуженим за европска питања, Гинтером Крихбаумом, Петером Бајером и Јоханом Вадефулом из владајуће ЦДУ, као и са Јосипом Јуратовићем из СДП-а и са послаником партије Зелених Мануелом Зарацином.

Оценила је значајним разговаре са посланицима различитих странака и групација у Бундестагу који, указала је министар, има специфичну тежину у процесу доношења политичких одлука у Немачкој.

''Важно је да са свима отворимо ту линију комуникације и да из прве руке добију информације о евроинтеграцијама, не само да читају извештаје,већ да у отвореној размени мишљења видимо где смо и шта нам је чинити, али и како да они на кредибилам начин убрзају тај процес'', навела је Јоксимовић.

Подсетила је да се и мађарски премијер Виктор Орбан, у разговору са Ангелом Меркел, заложио за убрзани пут Србије ка ЕУ.''То је велики и пријатељски гест са његове стране, али и ми радимо наш део посла'', навела је министар.Јоксимовић је најавила да ће се почетком марта састати у Паризу са француском министарком за европске послове јер је, како каже, важно чути и шта Француска мисли о проширењу ЕУ.

"На тај начин ћемо заокружити анализу шта је оно што нас чека у будућности и како да се најбоље поставимо како би наши грађани могли да осете највеће користи од процеса евроинтеграција'', навела је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести