Кабинет Куртија: С Чанком и о новом дијалогу и узајамном признању

ПРИШТИНА: Из Кабинета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија саопштено је да је главна тема данашњег сусрета Куртија са лидером ЛСВ Ненадом Чанаком била питање несталих лица из рата на КиМ, а како се њаводи, између осталог говорило се и о потреби јачања социјалдемократије у региону, новом дијалогу о статусу односа између Београда и Приштине који се заснива "на једнакости и узајамном признању".
Canak_i_Kurti_lsv
Фото: LSV

Чанак је, пише у саопштењу приштинске владе, које преноси Косово Прес, обавестио Куртија о политичкој ситуацији у Србији, "гушењу истинске опозиције и медијским гласовима актуелне владе".

У саопштењу се наводи и да су се двојица саговорника сложили да Београд треба да отвори архиве и пружи информације о масовним гробницама које се налазе на "њеној територији".

Наводи се и да је Курти обавестио Чанка да се 1.632 особе сматрају несталима и да је рекао да ће приштинска влада учинити све за све нестале, без обзира на њихову етничку припадност.

У саопштењу се наводи и да је Чанак рекао да је у посету КиМ повео свог сина и нећака, како би изблиза видели стварност у којој живе Срби и Албанци, јер државна политика, према његовим речима, не представља истину народу Србије.

Раније данас у саопштењу ЛСВ наведено је да су теме разговора Куртија и Чанка биле стање у региону и могућности повезивања на пољу културе, мултијезичности и опште сарадње.

Чанак је, како је саопштено из ЛСВ, питао за судбину несталих на Косову, а од Куртија добио одговор да ће се његова влада максимално ангажовати за све нестале без обзира на њихову етничку припадност.

ЛСВ је навео и да је Чанак "добио и снажна уверавања да влада има намеру да брине о свим грађанима Косова, без обзира на њихову националну и верску припадност".

У саопштењу ЛСВ наводи се да је Чанак отишао на Газиместан где је поводом Видовдана положио венац на којем је исписана порука "Вечна слава српским јунацима".

Radojko
29.06.2021 • 22:55
Nisam verovao da iko, koliko god bio sklon samoponištavanju samoponižavanju i izdaju samog sebe, može da ode da priča sa Kurtijem i da ne pita za 250000 Srba, za Srbe koje su na dno jezera bacile OVK, da ne pita za ženu koja je jedina Srpkinja u gradu iz koje je proteruju Albanci, da ne pita za crkve pretvorene u javni WC, trebalo je samo da se prošeta 200m? Ali, naivan sam, Čanak me je ponovo iznenadio.
EUR/RSD 117.5780
Најновије вести