Вучић: Курти мисли да је свет рођен кад је победио на изборима

РУДНА ГЛАВА: Председник Александар Вучић истакао је данас да из изјава Аљбина Куртија схвата да он не разуме реалност у потпуности, већ мисли да је свет рођен онда када је он победио на изборима на КиМ, те поновио да је важно да се разговара, али да у Приштини не желе компромис.
s
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

На питање поводом Куртијеве изјаве француском "Монду" да он (Вучић) и даље Косово сматра територијом коју Србија једнога дана мора да врати, Вучић је рекао да из таквих изјава схвата да Курти не разуме реалност у потпуности.

“Ја разумем и зато не говорим да су ствари идеалне, дивне по нас. Плашим се да он не разуме да ствари нису сјајне ни за њих. Зато је важно да постигнемо компромис, али га он не жели. Он мисли да је свет рођен када је он победио на изборима”, рекао је Вучић новинарима у Рудној Глави.

Како је рекао, биће много тешко разговарати и урадити било ста са таквим ставом друге стране.

“Али, важно је да ми покажемо озбиљност, одговорност и посвећеност, то је важно”, указао је Вучић.

Вучић: Фабрика подигнута за два и по месеца

РУДНА ГЛАВА: Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас, обилазећи нови производни погон „Јумка“ у Рудној Глави, да ће раднице добити за 3.000 динара веће плате него што им је руководство компаније обећало.

„Ако су вам рекли да радите за 34.000, 35.000 динара донећемо одлуку да држава субвенционише и да радите за плату од 38.000 динара. То ће бити већ од идућег месеца“, рекао је Вучић обраћајући се запосленима.

Он је казао да је поносан што је пре само два и по месеца речено да ће се подићи фабрика у Рудној Глави и за то кратко време то је реализовано, и погон је почео са радом.

„Питао сам неколико дивних дама и свима је ово друга плата у кући, тако ће се лакше живети и моћи ће да гарантују сигурност деци и будућност породице“, рекао је он.

Вучић је указао и да је пут Клокочевац-Рудна Глава, којим је прошао, урађен по највишим стандардима.

Истакао је да ће запослени у Рудној Глави имати пуно посла, јер се баве шивењем одеће за све наше службе безбедности, а све је више захтева зато што нам снажне војска и полиција.

Захвалио је радницама што раде посао који није лак и посао за који би многи рекли да никада за тај новац не би, због чега ће им бити повећане плате уз субвенције државе.

Рекао је да је јуче гледао једног младића који је запослен у овој фабрици, а који је раније био у иностарнству, те је с тим у вези обећао да ће бити рађено на водоводу, новом изворишту, као и на спајању са Доњим Милановцем.

„Наставићемо да снажимо нашу Србију на истоку, одакле нам је огроман број људи отишао у иностранстви. Надам се да ће се вратити и да имамо више деце“, подвукао је он.

Вучић је навео и да Кинези раде добро у Бору, те да ће заједно порадити на еколошкој заштити да ваздух буде још чистији.

Пренео је и да је добио обећање да ће у Борском руднику просечна плата бити 98.000 динара, што је, подсетио је, значајно повећање имајући у виду да је пре две године, када је извршена приватизација, била 64.000 динара.

Вучић је казао да је задвољан смером у којем се ствари крећу.

„Сигуран сам да видите колике су промене за кратко време. Надам се да ћу за годину и по или две, у било ком својству, моћи да дођем поново и видим насмејана лица и видим више деце у Рудној Глави“, закључио је он.

Вучић: Пристојна Србија се не плаши батинаша

РУДНА ГЛАВА: Председник Александар Вучић изјавио је да се јуче у Председништву, када су се појавили функционери Народне странке, није десило “бог зна шта важно”, да су они викали и вређали га, али да он не жели да учествује у таквим причама, и истакао да би опет исто поступио, али не зато што је то неко херојско дело, већ да би показао да се пристојна Србија не плашти батинаша.

“Нисам журио, нити хтео да објашњавам то што се десило, јер не сматрам да је било бог зна шта важно… За мене је проблем нешто друго, то када премијерки кажете ''глупачо покварена'', ''олошу''… не зато што је премијерка, већ зато што то не сме дами да се говори, а у јавном дискурсу никоме”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Рудној Глави.

Подсетио је да је он реаговао на најаве из опозиције, како ће некога да стрпају у затвор или да склањају, јер другачије мисли.

“На то сам реаговао, али не да ћемо ми некога да бијемо, јер смо против сваког насиља, већ сам рекао - дођите мени да урадите, а не другима, јер ја нећу да се кријем, мој посао је да будем испред нападнутог народа”, рекао је Вучић.

Додао је да не жели да учествује у причама у стилу “учитељице он је мени рекао ово или оно…”, јер је са тим завршио у осмом разреду основне школе.

“Они су викали, вређали , њих петорица, ја сам. Не можете да имате енегерије и могућности да вичете колико њих петорица. Не мислим да је страшно, они мене ничим нису угрозили, то што су викали, то је политички перформанс, на томе немам шта да им замерим”, рекао је Вучић.

Истакао је да им замера што угрожавају будућност Србије, што немају програм, прете људима који другачије мисле, који воле земљу и бољитак виде у својој земљи.

“Питао сам се јесам ли погрешио или не, али опет бих исто урадио. Не зато што је то херојско дело, већ је неко морао да покаже да се нормална и пристојна Србија не плаши батинаша, оних који прете и да постоји неко ко ће да им стане на пут”, рекао је Вучић.

То је, понавља, био политички перформанс, а да ли је био и успешан, рећи ће грађани на изборима.

“А, да кукам и плачем и додајем три на карте не пада ми на памет, нема смисла. Следећи пут да дођу, опет бих сишао, само бих мање узбуђен због свега што су говорили, позвао их на кафу… Али не видим да је био бог зна какав проблем, али можда њима одговара да себе мало подижу у јавности”, рекао је Вучић.

Биће још једна велика вест за Ваљево

РУДНА ГЛАВА: Председник Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро бити још једна велика вест за град Ваљево.

“Не смем још да најавим, немам званично, али како сазнајем биће још једна велика вест за Ваљево”, рекао је Вучић новинарима у Рудној Глави где је отворен погон фабрике Јумко.

“Јуче смо то радили и то ми је било важније од ових препуцавања”, рекао је Вучић мислећи на инцидент када су функционери Народне странке дошли у Председништво Србије.

Иначе, у Ваљеву би ускоро требало да почне да се гради фабрика компаније “Бизерба”, а уговор о улагању немачке компаније потписан је крајем маја у присуству председника Вучића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести