Ђурић ослобођен, косовска полиција шок бомбама на Србе (Фото, видео)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Канцеларије Владе Србије Марко Ђурић ослобођен је и упићен на прелаз Мердаре након што је саслушан пред судијом за прекршаје у Приштини. Подсетимо, интервентна јединица косовске полиције је око 17.30 привела Марка Ђурића, а у Косовској Митровици су се огласиле сирене за узбуну .
djiroc
Фото: FoNet

Косовска полиција бацила је шок бомбе испред зграде у којој су Ђурић и Никола Селаковић, како би уклонили Србе који су им онемогућили приступ сали у кјојој су српски званичници.

Претходно су припадници косовске полиције дошли пред митровачки двор у покушају да приведу Ђурића и Селаковића, али им Срби окупљени испред нису дозволили да уђу.


Срби у Рудару блокирали магистрални пут

У месту Рударе, између Звечана и Косовске Митровице, Срби су, после привођења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, поставили два камиона, и тако блокирали магистрални пут.

Из Митровице се чују сирене, а грађани се окупљају на импровизованој барикади.

На истом месту Срби су дигли барикаде и пре шест година, када су спречили упад специјалних јединица на север Косова.


Заједно са Ђурићем ухапшен је и његов сарадник Жељко Јовић, који је повређен у покушају да се одупре привођењу, јавља Танјугов извештач са лица места.
Није засад познато шта је са Николом Селаковићем.

Ђурић је ухапшен у сали у којој је управо био почео разговор у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ. Како су грађани Митровице покушали да спрече улаз у зграду, косовска полиција бацила је шок бомбе. Након тога су ушли и одвели Ђурића.

Како јавља дописиник РТС-а, настала је свеопшта гужва, а припадници косовске полиције нису никога штедели. У настојању да дођу до Ђурића, полицајци су напали и сниматеља РТС-а.

Марка Ђурића су угурали у блиндирана кола и одвезли га у правцу Приштине, потврђено да је приведен у просторије КПС у Приштини

Марко Ђурић и Никола Селаковић стигли су данас поподне, нешто пре 17.00 сати, у Косовску Митровицу како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога, а Ђурић је поручио да су дошли како би Србима пренели поруку да КиМ и север КиМ никада неће бити део самопроглашеног Косова или велике Албаније. 


Ђурић с лисицама на рукама у просторијама КПС 

Ђурића је косовска полиција привела у полицијску станицу у центру Приштине. Ђурић је у полицијску станицу приведен са лисицама на рукама, снимак привођења је пренела косовска телевизија. 

Очекује се да ће против Ђурића бити покренута редовна процедура. Ђрић би најпре требало да да изјаву. 


Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Косова и Метохије, због изјава којима уносе нестабилност у стиуацију на северу покрајине.

Председник Србије Александар Вучић је на ту вест прошле седмице рекао да ће Ђурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано. 

Њих двојицу испред Митровачког двора је дочекао градоначелник Горан Ракић.

Седница Савета за националну безбедност сазвана је за вечерас у 19.30

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су он и Селаковић данас дошли у Косовску Митровицу да са Србима са КиМ разговрају о удућности јужне покрајине и поручио да без њих нема решења за КиМ. 

"Дошли смо као што смо обећали и договорили пре неколико дана. Дошли смо да вам пренесемо поруку да КиМ и север КиМ никада неће бити део самопроглашеног Косова или велике Албаније", рекао је Ђурић.

Пацоли: Посете се најаве 72 сата пре

Заменик косовског премијера и министар спољних послова, Беџет Пацоли, изјавио је данас у Приштини, пре хапшења Марка Ђурића, да су српски званичници дужни да долазак на Косово најаве 72 сата раније. 

"Имали смо захтев за долазак неких српских министара на Косово. Према споразуму који је постигнут у Бриселу, било који долазак политичких личности на Косову треба да буде предмет претходних информација и дозвола које треба добити из косовских кругова. То је билатерално питање које нисмо наметали, већ смо разговарали у Бриселу и сложили се. Ми поступамо према овом споразуму ", рекао је Пацоли.

Говорећи о шефу Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу, Пацоли је рекао да његове изјаве "подстичу мржњу и огорчење међу албанским становништвом и да не може да уђе на Косово кад му је воља и без дозволе косовских власти".

Фото: FoNet

Коцијанчић: Поштовати договор о посетама

Обе стране морају да поштују договор у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине о посетама званичника, изјавила је портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчић, пренела је РТК2.

Неслагања у вези договора морају бити решавана кроз дијалог, а не било каквом ескалацијом, изјавила је Коцијанчић.

Она је нагласила да су обе стране потврдиле посвећеност дијалогу приликом сусрета председника Косова и Србије у Бриселу и поручила да сва питања од обостраног интереса треба решавати у оквиру дијалога и у духу континуиране нормализације односа.  

Дневник, агенције
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести