Лазански: Постоји план да Србија и Русија заједно производе оружје

БЕОГРАД: Постоји план да Србија и Русија заједно производе оружје, укључујућии и сложеније борбене системе, рекао је данас амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански, поводом састанка председника Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију.
lazanski
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Лазански је за Спутњик навео да план постоји, али да руски председник није конкретно открио о чему је реч.

"Председник Путин није ништа прецизирао, али могли бисмо да радимо, вероватно, неке оклопне транспортере, борбена возила пешадије, точкаше. Могли бисмо да сарађујемо на изради комплетног возила или појединих агрегата, неких делова тих возила. Ту би се могло наћи простора за комплементарност. Мислим да се ради и о тешким камионима, који би били истовремено и за војне и за цивилне сврхе. То је нешто што је председник Путин поменуо", рекао је Лазански.

Према његовим речима, ми из Русије увозимо камионе ’Камаз‘ као возила која на себи носе самоходну хаубицу ’Нору 52Б‘.

"Треба да видимо да ли ту има простора да се ради, а мислим да има“, рекао је Лазански.

Он је додао и да постоји план заједничке производње неких сложенијих борбених система.

"Председник Путин је нагласио да није само Русија извозник оружја у Србију, већ да и Русија из Србије увози артиљеријску муницију, калибра 155 милиметара, зато што она у свом стандардном калибру има калибар 152. То је био калибар руске, совјетске армије и Варшавског пакта. Дакле, Руси нису правили 155, а ми га правимо, и сад је, вероватно, њима тај калибар потребан и они га купују од Србије“, рекао је Лазански.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести