Линта: Понижавајућа пресуда Суда БиХ о злочину код Рогатице

БЕОГРАД: Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као срамну и понижавајућу данашњу пресуду Апелационог већа Суда БиХ, којом су на свега 33 године затвора осуђена четворицу припадника бивше Армије БиХ, због стравичног злочина над српским цивилима у селу Кукавице код Рогатице 27. априла 1992. године.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта је саопштио да су остали припадници бивше Армије БиХ, који су учествовали у овом злочину, и даље су на слободи и оценио да је наведена пресуда један у низу доказа да је Суд БиХ антисрпски и политички мотивисан. 

Циљ суда није да српске жртве остваре правду и да кривци за ратне злочине над Србима буду адекватно кажњени, већ да се оправда лажна и бесмислена теза о Србима као агресорима и злочицнима и Бошњацима као ослободиоцима и жртвама, каже се у саопштењу.

Линта подсјећа да су припадници тзв. Армије БиХ 27. августа 1992. године напали колону српских цивила у којој је било око 1.000 стараца, жена и деце на тракторима и путничким возилима, која се кретала из Горажда према Рогатици.

У том злочиначком нападу на колону немоћних и ненаоружаних српских цивила убијено је 25 Срба, док је 80 рањено. Напад је био добро припремљен, а циљ је био да се уништи у што већој мери српско становништво из Горажда. 

Лешеви убијених Срба лежали су на путу скоро 40 дана на летњем сунцу. што најбоље говори о карактеру тзв Армије БиХ и међународних организација који су свакодневно пролазили овим путем, навео је Линта.

Коначно, група Срба из Горажда је, уз велики ризик, дошла до места злочина и покупила полураспаднута тела.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести