Линта: Скандалозне реакције Китаровиц и Пленковица о Томпсону

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује као скандалозну, али очекивану реакцију хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и хрватског премијера Андреја Пленковића да протестују због одлуке градске власти Марибора да забране концерт проусташког певача Марка Перковића Томпсона.
miodrag-linta / medija centar
Фото: http://www.mc.rs

"Бесмрамна је и увредљива за стотине хиљада српских жртава у злогласној НДХ, као и за њихове потомке, изјава Колинде Грабар Китаровић да је забрана концерта Марка Перковића Томпсона контрапродуктивна јер је музика тобоже ту да спаја људе. 

Трагична је чињеница да хрватски државни врх подржава певача који дуги низ година пева песме у којима се слави Анте Павелић и усташки злочини над Србима и шовинистичка песма „Бојна Чавоглаве“ почиње са усташким поздравом „За дом спремни“", навео је Линта у саопштењу. 

Он оцењује да десетине хиљада Хрвата који долазе на концерте Томпсона то чине зато, јер усташе сматрају борцима за националне интересе а не да су били злочинци и највећа љага и срамота у историји хрватског народа. 

Линта истиче да најновији скандал хрватског државног врха још једном потврђује да Хрватска није прошла процес денацификације због лажног братства и јединства и да је данашња Хрватска у суштини наследник злогласне НДХ. 

"То потврђују и бројне друге чињенице, као што су, да хрватски званичници шест месеци нису ништа учинили да се уклони увредљива спомен плоча са усташким поздравом у Јасеновцу, као и бројне друге спомен плоче широм Хрватске које су подигнуте у част убијених усташа или имају на себи усташки поздрав „За дом спремни“. 

То потврђује и одлука Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним усташама у Блајбургу и полагање вијенаца од стране хрватских званичника на плочу на којој пише „У част и славу погинулим хрватским војницима - мај 1945.“", истакао је Линта.

Он у саопштењу констатује да се од хрватске председнице не може ништа друго очекивати осим да се "бесрамно хвали да слуша проусташког певача Томпсона, да се слика се са усташком заставом и да на тај начин помогне у рехабилитацији усташа и Анте Павелића".

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести