Мали: Деоница на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана најмодернији ауто-пут

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да је деоница на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана, која је отворена у суботу, најмодернији ауто-пут који је од значаја за све грађане и привреду земље.
1
Фото: Tanjug/Tara Radovanocić

Мали је навео да је сваки нови километар пута и ауто-пута од значаја за живот свих грађана, додајући да је новоотворена деоница велики догађај, као и да је реч о ауто-путу који је шири од осталих за 1,6 метара.

 "Тај дигитални ауто-пут је веома важан и за грађане Расинског, Рашког и Моравичког округа, преко пола милиона људи живи поред ауто-пута. Он гура привреду напред, постаје цео део Србије атрактивнији, безбеднији за саобраћај и за људе", рекао је Мали за ТВ Пинк.

Мали је навео да се до 2012. године изградило свега 596 километара ауто-путева, а од тада до данас, више од 400 километара брзих саобраћајница и нових ауто-путева.

"Цео концепт економске политике заснива се на расту, пензија, плата, економије... Зато се боримо за сваку инвестицију. Ми ни од једне инвестиције, пута, километара, фабрика за пречишћавање отпадних вода, школа, болница упркос кризи нисмо одустали", рекао је Мали.

Подсетио је да је кроз програм Србија 2025 који је дефинисан 2019. године најављено да ће бити инвестирано око 14 милијарди евра у ауто-путеве, железницу, зелену агенду, метро у Београду који се гради, додајући да је свако дато обећање испуњено.

Коментаришући то што радове изводи америчко-турски конзорцијум, а не кинески, Мали је навео да је основни мотив тај да путеве ради онај ко да најбољу понуду.

"Нама су Кинези доста радили, па су хтели Американци и ми смо рекли да ће најбоља понуда победити. Србија је постала атрактивна за инвестиције, имамо фабрике, нова радна места. Инвеститори желе да дођу овде. Метро раде Кинези и Французи... Аеродром је прелеп, три пута смо повећали капацитет. Не желимо да зависимо ни од кога, али ћемо да видимо ко шта нуди и да имамо добре односе", рекао је Мали.

На питање докле се стигло са деоницом пута на Милошу Великом  Прељина - Пожега и зашто се касни са завршетком тог дела ауто-пута, Мали је навео да је нормално да се дешавају кашњења, те да је постојала ситуација са експропријацијом. 

 "Очекујем да ће, ако не до краја ове, почетком наредне године, то бити завршено", навео је Мали.

Подсетио је да је са председником Александром Вучићем данас обишао радове на железничкој станици Прокоп, а на замерке опозиције што је сликао председника током обиласка наводи да не разуме зашто је то проблем.

"Не знам шта је погрешно да у недељу поподне погледамо радове на оном пројекту који је бивши градоначелник Београда Бранко Пешић покренуо 70-их година, дакле 50 година се чека на изградњу железничке станице у Београду, ради се нешто што нико деценијама није урадио и сада је проблем што сам ја сликао Вучића", навео је Мали и додао да ће Прокоп бити завршен.

Такође, министар је подсетио да је БДП прошле године био преко 60 милијарди евра и навео да ће ове године бити 68 милијарди.

"Имаћемо више за путеве, болнице, канализацију, фабрике, веће плате, пензије, упркос великој економској кризи имамо најслабију стопу незапослености", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести