Михајловић: Због Ћутиних батинаша можда 400 радника без посла

БЕОГРАД: Ћутини батинаши су на планини Старица, код Мајданпека, озбиљно повредили кинеског радника, штета на опреми је преко три милиона евра а компанија Зиђин је најавила да ће због тих догађаја можда 400 људи остати без посла, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Одговарајући на питања новинара пред отварање 14. Нафтног форума, министарка је рекла да, због догађаја око Старице, већ 60 радника не ради, а 50 планираних да буду запослени није ангажовано.

Додала је да због изазване несигурности и с обзиром да не могу да изврше санацију планине, што угрожава све раднике и опрему, компанија Зиђин најављује да може да затвори тај посао.

"Ја мислим да нема потребе за тим. Постоји струка, постоји Одбор за животну средину, нека расправљају. И да допустимо некако да се посао одвија. То је добро за Мајданпек, а самим тим и за тај крај", рекла је она.

Полиција у Мајданпеку ухапсила је В. Б. (43), И. Ђ. (35) и М. С. (21) из овог града због сумње да су они и још неколико особа, 24. септембра, око 23.30 часова, маскирани ушли у "Доњи део гребена" на планини Старица и физички напали кинеског радника који је управљао радном машином.

Кинески радник лакше је повређен, а причињена материјална штета на радној машини процењује се на око 150.000 америчких долара, наводи МУП.

Полиција у Мајданпеку интензивно трага за осталим учесницима овог догађаја.

Михајловићева је јуче изјавила да народни посланик Александар Јовановић Ћута користи ову тему за своју промоцију и да наставља да причињава штету и навела да свака врста вандализма мора бити кажњена.

"Све што се дешава на Старици није питање заштите животне средине, нити се ту ради о екологији или о рударству, јер они који траже да се нешто заустави нити знају како рударство функционише нити желе да сазнају и да разговарају са онима који су стручни. Није чак толико ни политичко питање, иако се очигледно политички злоупотребљава, као што то ради народни посланик Ћута", рекла је јуче Михајловићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести