Милановић демантовао да је нудио гаранције за Тачија

БЕОГРАД: Хрватски председник Зоран Милановић демантовао је наводно писање медија у Србији да је нудио гаранције Специјалном суду у Хагу да би се бившем косовском председнику хашком оптуженику, Хашиму Тачију омогућило да се брани са слободе.
milanovic1
Фото: Youtube Printscreen

Иначе, информацију да је Хрватска спремна да да гаранције Суду у Хагу за Тачија први је лансирао приштински портал Репортери, чије наводе су пренели неки београдски медији.

“То је немогуће. Не могу дати такву гаранцију, јер то није моје овлашћење”, казао је Милановић новинарима у Сиску, а пренела "Слободна Европа".

Милановић је подсетио да је већ приликом подизања оптужнице против Тачија рекао да о њој мисли "све најгоре".

Оценио је да је оптужница против Тачија начин да се „упропасти регија".

"Сада ће ми то вероватно неко у београдској чаршији замерити, али ја нисам непријатељ Срба, нити сам био, нити ћу то икада бити. Напросто сматрам да је то штетно. Тачија је требало давно оптужити или оставити на миру, јер неки људи из Београда пролазе лишо (недирнути оп.а.)", поручио је Милановић.

Портал Репортери је прошле седмице пренео да Ермина Љекај Прљаскај, донедавно заступник албанске националне мањине у хрватском сабору изјавила да "Хрватска подржава Косово и да је расположена да обезбеди кауцију за Хашима Тачија и друге хашке притворенике".

Репортери је пренео да је Љекајева то рекла у емисији Фронтал ТВ7 када је најавила да ће хрватски министар спољних послова Гордна Грлић Радман допутовати у Приштину у четвртак, 6. маја.

Ермина Љекај Пљаскај, није једина која је говорила о могућим хрватским гаранцијама за одбрану Тачија са слободе, али је једина која је сама себе демантовала тврдњом да су, како је навела, београски медији њену изјаву погрешно превели.

"Немам никаквих службених информација или потврде да би Хрватска могла да да гаранције за пуштање на слободу бившег косовског председника, Хашима Тачија.... Српски медији су ме намерно или ненамерно погрешно превели“, казала је она јуче за загребачки Јутарњи лист.

Корак даље отишао је бивши командант тзв. „ОВК“ на подручју Кошара, Хисен Бериша, који је такође прошле седмице изјавио да након Словеније и Аустрије и Хрватска нуди гаранције за хашке оптуженике.

Бериша, који се на ову тему огласио први 1. маја, рекао је и да је хрватски председник, Зоран Милановић, понудио да буде гарант на Специјалном суду за пуштање бившег председника, Хашима Тачија и других, како би се бранили са слободе, што укључује и плаћање новчаног јемства.

"Мој пријатељ из Хрватске каже ми да је хрватски председник понудио да пружи гаранције и то не само за Весељија, него и све који су тамо", изјавио је Бериша, пренео је такође приштински портал Репортери.

Бериша је притом, како се наводи, критиковао косовске институције јер нису имале храбрости да гарантују бесплатну заштиту бивших лидера ОВК. Овим поводом огласио се и лидер Савеза Албанаца и Удружења албанских бораца у Хрватској Есад Чолаку изјавио је да већ три месеца он и његове колеге из удружења настоје да помогну условном ослобађању бивших бораца тзв. ОВК, којима се суди у Хагу, преноси Репортери.

Додао је да су написали много писама и упутили Европској унији и лидерима Хрватске, те да је сам председник Зоран Милановицћ има, како је навео, "велико поштовање према њима, јер су допринели рату у Хрватској и да је прихватио њихове сугестије".

Он је у изјави за Инфомагазин ТВ Кљан Косова навео да су од Милановића тражили да у оквиру својих овлашћења утиче на одлуке Специјалног суда у Хагу да да гаранције за пуштање на условну слободу свих косовских политичких лидера који се тамо налазе, пренео је Репортери.

Специјални суд у Хагу за истрагу злочина током рата на Косову у новембру прошле године подигао је оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија због почињених ратних злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести