Пуповац: Расистички речник Милановића према Србији и БиХ

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је данас, коментаришући спор са председником Зораном Милановићем, да се не може говорити о уобичајеној политичкој расправи јер, како је навео, језик који користи Милановић онемогућава било какву врсту расправе и оценио да се у његовом речнику може осетити "говор културног расизма" у комуникацији према БиХ и Србији.
Milorad Pupovac/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Пуповац, који је и посланик у хрватском парламенту, у интервјуу за Радио Сарајево упоредио је језик Милановића са језиком који користе, како је навео, различите недемократске фигуре, попут Доналда Трампа у Америци и Жаира Болсонара у Бразилу.

"Било зато што је псовачки, било зато што је клеветнички или зато што све што ви кажете он изврне...То је језик који смо видели код различитих недемократских фигура попут Доналда Трампа у Америци, попут Жаира Болсонара у Бразилу, или у неким ранијим историјским раздобљима, пре стотинак година, у трагичним раздобљима Европе", рекао је Пуповац.

Пуповац је оптужио Милановића да омаловажава готово свакога с ким се не слаже, "од жена, представника мањина, представника геј популације, представника академске заједнице, до суседних народа и држава".

"Оно што ме посебно забрињава јест својеврсни говор културалног расизма који се у његовом речнику може осетити. И када је посреди комуникација према Босни и Херцеговини и када је посреди комуникација према Републици Србији. То је врло, врло опасно", рекао је Пуповац поводом критика које је Милановић у више наврата износио на рачун БиХ.

Он је нагласио да народи и државе на Балкану још нису залечили последице ратних страхота, које су прошли током међусобних ратних сукоба.

"Коришћење те врсте реторике, продубљивање у јавности од стране највиших представника државе, говора, реторике културалног расизма према народима који су истоцно од Хрватске и у том смислу верски, културолошки и деломицно културолошки различити од хрватског народа или хрватске државе, чин је вербалног вређања и вербалног понижавања", рекао је Пуповац

Пуповац је оценио да мало ко разуме мотиве политичких наступа шефа хрватске државе.

"Ту расправе нема. Ми не разумемо, колико год се трудили, који је смисао, која је сврха, који је могући разлог због чега је председник одустао од разговора с институцијама с којима треба разговарати кад су посреди његова овлашћења, а то су институције које заједно с њим учествују око избора Врховнога суда. Јер је сасвим јасно да он то у никаквој варијанти није могао нити може обавити сам", рекао је Пуповац.

Како је додао, Милановић је одлучио да сам крене у тумачење Устава, без консултовања Уставнога суда.

"Сам је одлуцио да крене у обрачун са свима који другачије мисле. Са свима који се с њим не слажу. И то на најгрубљи могући начин, у којем нико заправо не може остати неупрљан", сматра Пуповац.

Пуповац је мишљења и да Хрватска, односно хрватско друштво, немају "јак и развијен јавни ум", због чега, како је навео, догађања попут последњих остављају последице.

"И ако се то што постоји као претпоставка рационалног одлучивања о јавном добру, интересу једне земље као што је Хрватска, уништава, да се све претвара у својеврсно сеоско гувно на којем долазе кавгаџије, то није посао који може сацувати оно што је нацији, друштву, држави неопходно. То је нешто што само може произвести хаос и може дестабилизовати земљу која је, пре свега, пре неколико година зауставила један процес сличне врсте који је тада водио господин Карамарко (Томислав, бивши председник ХДЗ БИХ)", навео је Пуповац.

Он је нагласио да је забринут сам због тога што се догађа, као и да је забринут за Милановића.

"Уздам се да ће се нешто догодити да се то заустави", навео је Пуповац.

Одговарајући на питање да ли су Милановићеви маневри део политичке стратегије, стоји ли иза тога одређени циљ и куда такав приступ води, Пуповац је рекао да "нема потврде за то да ту постоји неки циљ и неки систем".

"Бојим се да је реч о једном стању у које је председник сам као особа ушао и у којем су се различити атавизми простора у којем живимо у њему разбудили те почели говорити језиком којим говори. То није нешто што може бити добро за Хрватску. То не може бити добро за делове народа који живе у суседним земљама као што је БиХ, мислим на хрватски народ, или у Србији, то не може бити добро за саму Хрватску, и за њезину крхку демократију", рекао је Милановић.

А, како је додао, сигуран је и да то не може бити добро ни за самог председника.

"Јер то ако се настави овако неће одјекивати само унутар Хрватске и преко граница суседних држава које се у његовим говорима спомињу погрдним и неретко расистичким речником, то ће се сасвим сигурно пренети на шири простор и на шире границе", закључио је Пуповац.

Спор између МИлановића и Пуповца избио је око избора у Сабору Злате Ђурђевић за председницу Уставног суда, на предлог председника Хрватске.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести