МИЛОРАД ДОДИК: Руски конзулат у Бањалуци можда ОВЕ ГОДИНЕ

МОСКВА: Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да би руски конзулат у Бањалуци могао да буде отворен већ ове године.
a
Фото: youtube screenshot / Al Jazeera Balkans

Додик је у интервјуу за руски лист Известија рекао да су све одлуке о отварању представништва Русије у РС, које је најављено у мају 2022. године, донете са обе стране и да се тренутно ради на техничким и логистичким питањима која ће омогућити да представништво буде што пре отворено.

На питање да ли очекује да ће се то десити ове године, Додик је одговорио: "Да, наравно, мислим да је то реално".

Додик, који се  21. фебруара састао са руским председником Владимиром Путином у Казању, рекао је да је  РС прошле године потписала уговор са руским Гаспромом о дугорочним испорукама гаса до 2025. године.

На питање по којој цени Република Српска купује гас од Русије, Додик није навео о којој цени је реч, али је рекао да је Република Српска задовољна том ценом.

Потврдио је да је Српска почела да плаћа руски гас у рубљама.

Одговарајући на питање да већ дуги низ година говори о могућности одржавања референдума о независности РС и да многи посматрачи то називају политичком игром, сматрајући да Бањалука заправо никада то неће учинити, Додик је рекао да је Српска увучена у БиХ и била приморана да јој се придружи после Дејтонског споразума.

"Ако кажете да Бањалука никада неће то урадити, да ли сте спремни да се кладите на то? Ми нисмо авантуристи", рекао је Додик.

Истакао је да Бањалука никада није одустајала од потребе јачања Републике Српске и да чека да "неке велике силе да кажу да народ има право на самоопредељење".

На питање да ли је референдум могућ ове године, Додик је одговорио:

"Видећемо".

Одговарајући на питање да ли Република Српска разматра могућност, бар у теорији, да се у будућности придружи Србији, Додик је рекао да ће Република Српска остати у оквиру територије у којој се сада налази, првенствено руководећи се интересима свог народа.

"Ми смо један народ са народом Србије, а Србију доживљавамо као домовину. Свакако ћемо сачувати субјективитет Републике Српске. Али као што је, на пример, немачки народ имао право да уједини Источну и Западну Немачку, можда ће некад и српски народ имати исто то право. Наш циљ је да живимо заједно са Србима, легално и легитимно", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести