(ФОТО) ВУЧЕВИЋ И МОЈСИЛОВИЋ: Откуд албанским нинџама пушке из Србије, да нисмо можда и њих обучавали?

Уколико Војска Србије добије наредбу од председника Србије, као врховног команданта, да њене јединице уђу на територију Косова и Метохије, као део територије, Србије Војска ће то урадити, али уз консултације са Кфором, поручио је Министар одбране потпредседник Владе Србије Милош Вучевић на данашњој конференцији за новинаре у Дому војске.
2
Фото: Screenshot/ Pink TV

Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић нагласили су да је  непримерено коментарисање о бројности покретима и прегуписавању војске на територији Србије, те одбацили информације да је Војска покушала да упадне на тетиторију Косова и Метохије, те одбацили наводе да су „обучавали терористе“.

Министар одбране је подсетио да је Србија не само претходних недеља и месеци него годинама уназад, а нарочито од доласка Куртија на чело привремених институција упозоравала домаћу и међународну јавност „на континуирани притисак и шиканирање и физички прогон српског народа на Косову и Метохији".

Казао је и да је сарадња Министарства одбране и Војске Србије са КФОР-ом је добра и континуирана и у складу са резолуцијом УН1244 и Војно-техничког споразума из Куманова, те да је та сарадња „заснована на узајамном поштовању и коректно се одвијала”.

Фото: screenshot / Pink

„Србија сматра да је важно да Кфор има што значајнију улогу на Косову и Метохији, посебно у срединама где живи српки живаљ и томе се никада нисмо противили. Против тога немају ништа ни Срби који живе у јужној покрајини. Једно су наше значајне политичке разлике између Србију и држава Квинте, а друго је сарадња на терену нивоу Кфора и Војске Србије“, поручио је Вучевић.

Радоичић није био на Пасуљанским ливадама

Како је напоменуо, никада се до сада није десило да Војска Србије погази акте и наруши сарадњу са КФОР-ом. Министар Вучевић указао је и да се води „континуирана кампања против Војске Србије, њене бројности и активности на територији наше државе, исту сматрамо непримереном и одбацујемо као неистиниту“.

Фото: Screenshot/ Pink TV

Он је рекао да битно да се настави политички дијалог о поштује резолуција Уједињених нација.

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић осврнуо се на „висок ниво забринутости” због бројности српске војске на административној линији.

„У складу са наређењима врховног команданта, није било подизања Војске Србије, односно борбене готовости, на највиши ниво. Сви коментари о бројности су потпуно непотребни. Закључно са данашњим даном, има 4.500 ангажованих припадника у копненој зони који имају способност да утичу на безбедност” нагласио је Мојсиловић.

Начелник Генералштаба осврнуо се и на оптужби о обучавању терориста и рекао да је ВС не трпи никакве лажи међу којима је и она да су планирали упад на КиМ.

„Делује ван оперативне логике да 30 људи и ангажованих 4.500 припадника има ту снагу. Ја 37 година носим униформу, ако мене питате и 14.000 припадника је мало за тако сложен задатак”, поручио је генерал Мојсиловић.

Приказано је и оружје произведено у Србији које користи косовска полиција. "Да нисмо можда и њих обучавали", иронично пита Вучевић:

„Милан Радоичић није учествовао, нити присуствовао обуци на Пасуљанским ливадама. А и протеклих неколико година је позиван на војне вежбе али није се одазвао”, казао је генерал Мојсиловић демантујући наводе Приштине да је Радоичић учествовао у вежбама на полигонима Војске Србије.

Фото: screenshot / Pink

Он је нагласио да су лица из резервног састава са подручја Косова и Метохије „део интегралног система попуне Војске Србије” и да се и за њих спроводи обука, али да у обукама Радоичић није учествовао.

На оптужбе Приштине да је Војска обучавала наоружану групу која се сукобила са косовском полицијом код манастира Бањска на основу наоружања произведеног у Србији које је пронађено на песту сукоба, министар одбране Вучевић показао је фотографије косовских полицајаца који користе оружје произведено у Србији.

Фото: Министарство одбране

„Да нисмо можда и њих обучавали”, иронично се запитао Вучевић.

„Исто наоружање може се наћи свуда на простору бивше СФРЈ и то није никакав доказ да Војска Србије учествује у било каквом терористичком акту. Тероризам је насиље и терор који Срби трпе на Косову и Метохији, недозвољавањем Еулексу да учествује у радњама за које су овлашћени”, закључио је Вучевић.

Фото: Министарство одбране
Фото: Министарство одбране

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести