Мировић: Милијарду динара за капиталне пројекте у Војводини

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је најавио још један ребаланс покрајинског буџета крајем овог месеца.
igor mirovic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ребалансом ће више од милијарду динара бити усмерено у капиталне инвестиције, пре свега у изградњу водовода и канализације, као и саобраћајну инфраструктуру по захтевима локалних самоуправа у Војводини, а део новца биће издвојен за враћање дугова претходне Покрајинске владе који доспевају 2018. године.  

Покрајинска влада ће свој предлог ребаланса буџета упутити Скупштини Војводине на усвајање, што значи да ће председник парламента, уместо краја септембра, како је то била пракса ранијих година, после годишњих одмора морати да закаже седницу Скупштине већ крајем августа.

– Важно је да то обавимо, да не чекамо крај септембра и да добијемо на времену. Имаћемо две-три недеље више за припреме и да покушамо да продужимо грађевинску сезону и нешто изведемо у октобру и новембру – навео је Мировић.

Добра вест је да на приходној страни буџета постоје паре створене као резултат пре свега значајних уштеда остварених пресецањем свих негативних канала

Новац који ће се распоредити ребалансом буџета, како је објаснио, остварен је значајним уштедама и растом прихода покрајинског буџета. Раст је забележен у структури прихода код пореза на лична примања и пореза на добит.

– Пошто део тих прихода припада буџету Војводине, ми ћемо крајем августа имати још један ребаланс буџета. Уштедели смо значајну своту, имамо развој индустрије, раст прихода и имаћемо више од милијарду динара коју ћемо поново уложити у инфраструктурне пројекте, капиталне пројекте, важне пројекте на територији оних општина с којима ћемо имати такве планове – истакао је Мировић.  

Добра вест је, нагласио је, да на приходној страни буџета постоје паре створене као резултат пре свега значајних уштеда остварених пресецањем свих негативних канала који су у годинама иза нас били актуелни у реализацији расхода покрајинског буџета.


Здравство, социјала...

Последњи ребаланс покрајинског буџета Скупштина Војводине је усвојила 16. јуна, када је издвојено 2,5 милијарде динара за нове инвестиције: 618 милиона динара за саобраћајну инфраструктуру, 420 милиона за здравство и социјалну заштиту, од чега 213 за реконструкцију и обнову здравствених објеката, а 210 за набавку нове опреме. Планирана је и набавка апарата за магнетну резонанцу за потребе новосадске Дечје болнице. Такође је тадашњим ребалансом додатно усмерено 252 милиона динара за капиталне инвестиције у пољопривреди, водопривреди, шумарству и заштити животне средине и за друге намене.


– Али су важније од тога у обрачуну све ове велике инвестиције које су реализоване у Војводини последњих три до пет година. Иимамо нове запослене и нове компаније. Раст прихода буџета на основу пореза на добит значи да су све те компаније ушле у производњу, остварили значајну добит, плаћају порез на добит и део опорезованог добита је део прихода АП Војводине, као и део пореза на зараде – казао је председник Покрајинске владе. 

Правим статистичким податаком сматра пораст броја запослених, односно пад броја незапослених. Број незапослених је с близу 19 процената у јуну прошле године опао на мање од 14 одсто у јуну ове. Дакле, и у том обиму покајински буџет има повећање прихода.

Осим капиталних инвестиција, ребалансом буџета део новца ће бити усмерен и на враћање дела старих, наслеђених дугова претходне Покрајинске владе, који доспевају 2018 године

Осим капиталних инвестиција, ребалансом буџета део новца ће бити усмерен и на враћање дела старих, наслеђених дугова претходне Покрајинске владе, који доспевају 2018 године. На тај начин Покрајинска влада жели да растерети наредну годину да би одржала ниво инвестирања. На питање о којим дуговима бише Покрајинске владе се ради, Мировић је одговорио да су у питању дугови настали у три сегмента, и то због санације пропале Развојне банке Војводине, изградње објекта „Каменица 2” и реализације одређених пројеката по уредби за такозвану санацију грађевинске индустрије из 2008. године. Како је навео, материјали о томе како и шта се све дешавало у прошлости и због чега данас грађани Војводине плаћају дугове, временом испливају. 

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести