Мировић: Већина развојних пројеката реализована

Три и по сата расправе није било довољно посланицима Скупштине Аутономне Покрајине Војводине да се усагласе ни о првој тачки дневног реда јер је седница покрајинског парламента прекинута пре гласања о првој од 13 тачака дневног реда, која се односила на измену Пословника о раду.
Sednica Skupštine Vojvodine Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: Седница Скупштине Војводине Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић

На дневном реду је предлог о покрајинским признањима и установљење награде АП Војводине, као и трошење покрајинске касе за првих девет месеци ове године. Посланици власти и опозиције су за скупштинском говорницом разменили мишљења и сучелили ставове о новом предлогу измене Пословника о раду Скупштине Војводине, али нису стигли до изјашњавања јер је седица прекинута због смртног случаја у породици потпредседника Скупштине Војводине Душана Јаковљева, чији син је преминуо и сахрањен данас у Зрењанину. Седница Скупштине биће настављена сутра(четвртак).

Уочи седнице, председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је Покрајинска влада реализовала већину планираних развојних пројеката за само две и по године од свог формирања и да ће посланици Скупштине Војводине на наредној седници први пут анализирати реализацију програма Покрајинске владе, који је, како је навео, добио поверење заједно са саставом Покрајинске владе, у јуну 2016. године.

Показујемо континуитет и одговорност у политичком и јавном животу Војводине и наш циљ је да највећи део преосталих пројеката завршимо до краја мандата владе на чијем сам челу, а други, мањи део, започнемо  (Игор Мировић)

– То је важно да бисмо пратили реализацију зацртаних планова и јавно дате речи. Показујемо континуитет и одговорност у политичком и јавном животу Војводине и наш циљ је да највећи део преосталих пројеката завршимо до краја мандата владе на чијем сам челу, а други, мањи део, започнемо – рекао је Мировић.

Он је изјавио да је задовољан извештајем о извршењу буyета за првих девет месеци ове године, посебно у делу капиталних расхода.

Опозиција је критиковала трошење буyета, поготово у области капиталних улагања.

У оквиру расправе о предлогу новог пословника посебна расправа вођена је и о посланичком сату, који је предвиђен и овим пословником, а за који је јуче пријавило чак 77 питања посланика, махом из редова владајуће коалиције.

Наиме, шеф посланичке групе ДС–ДСХВ-а Горан Пауновић рекао је да је том праксом владајућа коалиција СНС–СПС–СВМ-а на прагу да слику из републичког парламента пренесе и на Скупштину Војводине и да ће се тиме одузети опозицији могућност да се њен глас чује у парламенту покрајине.

Фото: Седница Скупштине Војводине Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић


Полемика о наградама

СРС је упутио захтев Уставном суду Србије за оцену уставности и законитости Одлуке о утврђивању датума од покрајинског  значаја, коју је покрајински парламент донео у јуну ове године. Како је за „Дневник” рекао шеф посланичке групе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић, посланици те странке неће гласати за скупштинску одлуку о наградама АП Војводине јер проистиче из спорне одлуке. Он је нагласио да у Статуту Војводине на постоји надлежност Скупштине да утврди датуме од покрајинског значаја, нити постоји надлежност Покрајинске скупштине да утврди своје датуме.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић пак има другачији став. Он наводи да одлука није спорна и да радикали покушавају да зараде политичке поене.

– То није одлука која дефинише покрајинске празнике, већ смо веома прецизно у одлуци навели да се ради о обележавању датума од јавног значаја. Неке датуме који су се обележавали и били су несумњиво од јавног значаја, а предвиђени су елементима Закона о националним саветима националних мањина, само смо увели у ту одлуку, а неке које смо већ обележавали смо такође том одлуком прописали. Не видим разлог за иницијативу СРС-а, осим жеље за маркетингом. Не верујем да таква иницијатива може наићи на било какву реакцију Уставног суда – закључио је Мировић.


На то му је реплицирао шеф посланичке групе „Србија побеђује – Александар Вучић” Миленко Јованов – да Пауновић тиме посланике у Скупштини Војводине дели на посланике првог и другог реда, те да сваки представник грађана у покрајинском парламенту има право да постави члановима Покрајинске владе питање о ономе што интересује грађане из места које представља.

Представници ДС-а, СРС-а и ЛСВ-а критиковали су Предлог новог пословника, наводећи да се Одбору за прописе дају превелика овлашћења. Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић нагласио је да је то тело, као и сваки скупштински одбор, консултативног карактера и да, по важећем Пословнику, Скупштина може о амандманима одлучивати независно од мишљења скупштинског одбора, а да по новом то неће бити случај.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести