Од јесени цео Клинички центар Војводине на градској топлани

НОВИ САД: Сви објекти Клиничког центра Војводине ће се с почетком нове грејне сезоне топлотном енергијом снабдевати преко система Новосадске топлане.
vucevic gojkovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је с градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем Клинички центар Војводине, где се тренутно изводе радови на топлификацији Клиничког центра Војводине, а који заједнички финансирају Покрајинска влада и Град Нови Сад.

Објекти Клиничког центра Војводине до сада нису били на систему даљинског грејања Новосадске топлане, већ су се топлотном енергијом снабдевали из сопствене котларнице која је као основни енергент користила мазут. Због тога су прошле године у овој здравственој установи почели радови на изградњи вреловодне мреже за прикључење свих објеката Клиничког центра Војводине на ефикаснији и бржи систем грејања, а обезбеђена је и техничка могућност да се топлотном енергијом могу снабдевати и ван грејне сезоне преко система за топлу потрошну воду.

Фото: vojvodina.gov.rs

Ово је један од бројних пројеката у здравству који заједнички финансирају различити нивои власти, у циљу подизања квалитета пружања здравствених услуга пацијентима и услова рада запосленима.

Осим овог пројекта, Покрајинска влада наставља с инфраструктурним улагањима у обнову свих објеката највеће здравствене установе у Војводини.

Фото: vojvodina.gov.rs


Адице добијају прву амбуланту

Топлана је из свог буџета обезбедила 160 милиона динара и финансира комплетну замену вреловода и изградњу нових подстаница. Поносан сам што једно градско предузеће има капацитет да изведе такве радове без оптерећивања државног буџета. Клинички центар се грејао на мазут, тако да ће сада имати енергетски ефикаснији, али и еколошки прихватљивији систем грејања. Чека нас још много инвестиција у области здравства на територији града, а с нестрпљењем чекамо јесен и почетак изградње Клиничког центра Војводине коју је најавио председник Вучић. Средства су обезбеђена, и сада се чека да се заврше међународне процедуре, које не зависе од Града. То ће бити најкапиталнији пројекат генерално, за Војводину, али и Србију. Град ће са Покрајином ући у разговоре око имплементације новог закона и преузимања примарних здравствених установа од стране Покрајине, али то не значи да ће одустати од даљег инвестирања у домове здравља. Ребалансом ћемо издвојити новац и почети изградњу прве амбуланте на Адицама. Завршен је пројекат комплетне реконстуркције објекта Дома здравља на Лиману 4, вредан преко 400 милиона динара, а финансира га Канцеларија за јавна улагања. Током ове недеље очекујемо потврду да је пројекат одобрен и крећемо у припрему тендера, а истовремено смо у процесу израде пројекта комплетне реконструкције објекта Дома здравља на Новом насељу, нагласио је градоначелник Вучевић.


У току је завршетак радова на Клиници за абдоминалну и ендокрину хирургију, Центру за судску медицину, токсикологију и молекуларну генетику, Клиници за медицинску рехабилитацију, Клиници за инфективне болести и информатичком повезивању и целокупној дигиталитзацији КЦВ-а, као и почетак радова на Клиникама за анестезију, интензивну терапију и терапију бола, Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хиругију и Клиници за неурохиругију.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести