Општина Мали Иђош чека индустријску зону

Буџет Општине Мали Иђош за ову годину је 520 милиона динара, од тога је 360 милиона намењено општинским трошковима, док је разлика намењена развоју и пројектима.
Mali Idjos foto Jelena Ivanovic-1.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић каже за „Дневник“ да су они мала и неразвијена општина, али да се уз помоћ Покрајинске владе ствари покрећу набоље.

"Сарадња с Покрајином је одлична, а надамо се да ће бити још боља кад су инвестиције у питању", каже Лазић, и додаје да је током посете председнику Покрајинске владе Игору Мировићу договорена новчана помоћ за реновирање четири вртића у општини, као и школе у Малом Иђошу.

По његовим речима, у питању је инвестиција од шест милиона динара, која је већ завршена. Такође, уведена је јавна расвета за кружни ток на уласку у општину, који није био безбедан за саобраћај. То је такође урађено новцем Покрајине у износу од пет милиона динара.

"Сада улаз у Мали Иђош сија као Лас Вегас, знамо да кажемо у шали", наводи Лазић, и додаје да се општина састоји из три месне заједнице: Мали Иђош, Ловћенац и Фекетић и броји око 12.000 становника.

Међутим, велики део становника те општине је тренутно на раду у иностранству због економске ситуације. Највише радника је у Словачкој, али и Мађарској, због двојних пасоша, као и у Енглеској. Такође, доста радне снаге је упослено и у Новом Саду и Београду.

Општина тренутно броји 2.200 незапослених, а како тренутно има само приватну индустријску зону, председник општине каже да раде на томе да Мали Иђош добије своју индустријску зону и тако смање незапосленост, што им је и једна од капиталних инвестиција.

"Општина Мали Иђош нема своје некретнине, што се тиче њива и објеката, и тренутно смо у фази реализације пројекта по којем би општина добила грађевински рејон поред ауто-пута, где ће бити индустријска зона површине десет хектара", каже Лазић, и додаје да тренутно чекају да Дирекција за имовину општини препише земљиште.

Он напомиње да је могуће да ће добити и 20 хектара, али да се још увек не зна тачна површина. По његовим речима, када тај део пројекта буде завршен, имају обећање Игора Мировића да ће Покрајина инвестирати у комплетно опремање индустријске зоне.

"То би нам била велика инвестиција и веома значајно за даљи развој општине", каже Лазић, додајући да им одговара и одличан географски положај зоне јер ће бити одмах поред ауто-пута, а близу Београда, Новог Сада, Врбаса.

Највише новца из буџета издваја се за социјална давања.

"Нажалост, имамо 700 породица које примају социјалну помоћ, и то нам је велики ударац на буџет – више од 45 милиона динара", напомиње Лазић, и додаје да ће то бити регулисано на други начин када изађе нови закон о социјалним давањима.

Ту вишенационалну средину, у којој живе Срби, Црногорци, Роми и Мађари, локална самоуправа се труди да помогне на разне начине те су ту, осим великих издвајања за социјална давања, и једнократне новчане помоћи, стипендије студентима и ђацима, превозни трошкови...

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић каже да су они мала и неразвијена општина, али да се уз помоћ Покрајинске владе ствари покрећу набоље

"Имамо и стипендије за постдипломске студије, односно подржавамо и докторе науке. То нису неки велики износи, али колико имамо, трудимо се да правилно распоредимо", каже Лазић, и напомиње да издвајају и за спорт и за културу подједнако.

Први пут је Мали Иђош почетком године формирао Спортски савез општине.

"Имамо 14 спортских клубова те покривамо све категорије", истиче Лазић.

По његовим речима, за спорт су ове године издвајања готово дуплирана у односу на прошлу јер се доста деце бави спортом. И КУД-овима „Фекетић“, „Ловћенац“ и „Мали Иђош“ су повећани износи из буџета.

Главне манифестације ове општине су „Фекетићки дани вишње“, „Домбош фест“, „Раштанијада“, које су увршћене у туристичку понуду општине, а да би се ствари помакле на неки виши ниво, локална самоуправа се трудила да се ове године представи на сајмовима туризма.

Када је реч о капиталним инвестицијама, осим индустријске зоне, канализација и водовод су главни пројекти који очекују грађане у наредном периоду.

"Урадили смо ове године пројекат за пречистач воде и главни магистрални колектор фекалне канализације и издали грађевинске дозволе, а у следећој години планирамо да то и реализујемо. У петак смо послали пројекте Управи за капитална улагања да би могли да планирају новац у буyету за идућу годину", каже Лазић.

Такође, додаје да су издали грађевинску дозволу за промену свих водоводних цеви за општину Мали Иђош јер су старе 50 година, а 30 до 40 одсто их је од азбеста. Лазић каже да за те капиталне пројекте рачунају на новац и из покрајинских и републичких фондова.

"Бунар у Фекетићу смо санирали из буџета и Покрајине јер се у поптуности урушио. Вредност инвестиције је три милиона динара", каже Лазић, и додаје да имају у плану да буше још један.

Водовод за Фекетић и Ловћенац мора да се реконструише што пре јер у води има гвожђа. Лазић каже да се, ако се вода из чесме не пусти три дана, дешава да буде жута и није за пиће.

"Надамо се да већ идуће године почињемо те инвестиције да бисмо мало стали на ноге", каже Лазић.

Становништво је поносно на мале винарије и на виноградарски крај, мада се баве и повртарством и ратарством – пшеницом, кукурузом и репом.

"Усмеравамо пољопривреднике на све конкурсе Покрајинског секретеријата за пољопривреду и управо је у току конкурс за пластенике", каже Лазић.

Фирме које раде у приватној индустријској зони су „Раваго“ и „Јулија млин“, а заинтересовани инвеститори се очекују изградњом нове индустријске зоне.

"Имамо 3.000 хектара државног земљишта које дајемо у закуп, од тога 1.000 добијају сточари, а остало ратари, док општина нема пољопривредног земљишта", напомиње Лазић, додајући свеукупно имају 16.000 хектара пољопривредног земљишта.

Председник општине Мали Иђош каже да је у току копање канала Кула – Мали Иђош, што је такође битна инвестиција обеју општина.

"Осим инвестиција које иду у добром смеру и својим током, општина има и проблема, а највећи је комасација земљишта у катастарским општинама Фекетић и Ловћенац, која иде веома споро и већ годину се борим и с надзором и комисијом да то приведемо крају", напомиње Лазић, истичући да није задовољан динамиком и да није сигуран у то шта је главни проблем, а људи већ четири године чекају на решења. Он додаје да се суграђани жале да им земљиште стоји, не могу да раде, продају, нити било шта друго са земљом, а жалбе, наравно, иду на општинску адресу.

"То морамо до краја године да завршимо и то ми је приоритет, али не могу сам све да урадим", напомиње Лазић.

Председник општине каже да, осим повећања давања за социјалу, помаже и разним удружењима, а додаје и да је стотину пута дао крв.

"Обезбедили смо и нови комби за Дом здравља за 21 пацијента који морају да иду на дијализу. По броју становника, просек нам је најгори, односно имамо највише бубрежних болесника", каже Лазић, напомињући да и пут за Фекетић мора да се санира што пре.

Свака месна заједница има амбуланту, које, на Лазићево инсистирање, раде двократно.

Братимљење с мађарском општином

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић каже да су се пре две недеље побратимили с мађарском општином Гадорош која броји око 4.500 становника.

"То нам је био један од услова да конкуришемо за ИПА фондове, те смо на последњој седници скупштине у петак и усвојили одлуку, а свечано проглашење имаћемо за месец дана, на Дан општине", каже Лазић.

Јавно-приватно партнерство

Општина Мали Иђош расписала је конкурс за јавно-приватно партнерство да се школе више не би грејале на мазут јер је то у Европи забрањено.

"Пошто смо увели гасну мрежу за целу општину, када изаберемо предузеће, тим пројектом биће покривене три основне школе, три спортске хале, Дом здравља и Полиција и тада ћемо остварити и значајне уштеде у буyету, око три милиона динара годишње", каже председник општине Мали Иђош.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести